Na hlavní poutní slavnost ke cti Panny Marie Sněžné v neděli 7. srpna 2022 se Ruda u Rýmařova zaplnila auty. Bohoslužbu spojenou s modlitebním procesím po čtrnácti zastaveních křížové cesty měl původně sloužit litoměřický biskup Jan Baxant. Kvůli onemocnění ale za biskupa musel zaskočit František Zehnal, bruntálský děkan a rýmařovský farář.

Speciální konstrukce plovoucí po vodní hladině se stanou novou atraktivitou na třech místech v regionu. Vizualizace, srpen 2022.
Slezská Harta získá nabídne novou atrakci, plovoucí molo. Takto bude vypadat

„Vy, kteří jste v našem kostele poprvé, nebo jste zatím chodili jen hlavních vchodem, tak si v předsíni povšimněte vyprávění, jak toto poutní místo vzniklo. Pan rychtář z Uničova spadl s povozem do strže a jako zázrakem se zachránil. Z vděčnosti, že nebezpečnou nehodu přežil, se rozhodl věnovat Rudě krásnou křížovou cestu a také tento kostel Panny Marie Sněžné,“ uvedl František Zehnal. Připomněl, že první srpnovou neděli si v Rudě připomínáme postavení římské baziliky Panny Marie Sněžné na místě, kde 5. srpna roku 352 v největším horku napadl sníh. Podle legendy si zázračnou chumelenicí Matka Boží vyvolila místo, kde ji budou křesťané uctívat od 5. století až dodnes.

Srdce z pouti i Radegast

Pouť v Rudě je pozoruhodná tím, jak se v ní prolíná retro svět s moderním turistickým ruchem. Stánky nabízejí cukrovou vatu a perníkové srdce z pouti, stejně jako knížky křesťanských nakladatelství. Na „křížovou cestu v Rudě“ láká kromě řady turistických ukazatelů také reklamní plachta pivovaru Radegast. Pozvánku na katolickou Kalvárii pivovar doplnil obrázkem slovanského rohatého boha Radegasta z epochy předkřesťanského modloslužebnictví. Pašijové scény jsou na zastaveních křížové cesty zpracovány jako reliéfy s neobvyklým tvarem srdce.

Vchody do  důlních děl v Suché Rudné byly ještě v devadesátých letech volně přístupné.  Pro lovce tajemných zážitků ideální místo pro hry na zlatokopy, horníky, jeskyňáře a dobrodruhy.
Tajuplná Suchá Rudná. Oblast, kde si lovci tajemných zážitků přijdou na své

Dvanácté zastavení Ukřižování je pojato odlišně, aby vytvořilo sedmimetrovou dominantu se sousoším v životní velikosti. Nápisy na jednotlivých zastaveních jsou v němčině. Autor díla dosud nebyl spolehlivě určen, ale rozhodně vytvořil umělecky vysoce nadprůměrný barokní skvost a kompozičně nevídané pojetí křížové cesty. Sochař není jistý, ale zato dobře známe donátora, který stavbu inicioval a štědře platil. Uničovský rychtář Jiří Greschenberger tímto způsobem poděkoval za záchranu života při nebezpečném pádu do rokle, když se mu splašily koně.

Jednotlivá zastavení lemují cestu od kostela na Křížový vrch vysoký 589 metrů. Křížový vrch je místem setkání člověka s Bohem, rozhlednou, uměleckou galerií, učebnicí barokní zbožnosti i ojedinělou turistickou atrakcí. Tato esence baroka leží téměř na hranici mezi Moravskoslezským a Olomouckým krajem.