„Protože je opět olympijský rok, budeme muset všude zdůrazňovat, že se jedná o hry neolympijské," připomenul zakladatel Muzea vidlí Jan Gemela zajímavou událost v roce 2012, kdy se vidlácké hry nečekaně dostaly do hledáčku Českého olympijského výboru.

Pozor na olympijské a neolympijské hry!

V roce 2012 tradiční vidlácké hry dostaly žertovný přívlastek „olympijské", protože se konaly v olympijském roce. Olympijský výbor ale nemá smysl pro nadsázku. Pět dní před zahájením Letních olympijských her 2012 v Londýně dorazil do Lichnova doporučený dopis, ve kterém Česká olympijská, a. s., důrazně upozornila Muzeum vidlí, že slova „olympijský" a „olympiáda" jsou registrovaná u Úřadu průmyslového vlastnictví.

Nelze je proto užívat v souvislosti s vidláckým sportem, aby se zmateným sportovním fanouškům nepletla vidlácká olympiáda v Lichnově a letní olympijské hry v Londýně.

Tyto akce si totiž byly dost podobné a snadno zaměnitelné, protože čeští olympionici nastoupili v Londýně na zahajovacím ceremoniálu ve vidláckých holínkách a ve slamácích, které až dosud bývaly spíše atributem vidláků.

Vidlácký pětiboj

V Lichnově je na programu her tradiční vidlácký pětiboj. Ten zahrnuje hod vidlema do dálky, hod na nepohyblivý cíl, hod do výšky balíkem sena, sběr kobylinců na čas a znalostní Qíz. O vítězi rozhoduje celkový součet získaných bodů v mužské a ženské kategorii.

Také děti si mohou v Lichnově zasoutěžit v různých vidláckých dovednostech.

„Letos nahradíme vystoupení kapel a noční radovánky Vidlotékou neboli celodenním promítáním různých vidláckých dokumentů a videoklipů. Samozřejmě v Lichnově budeme opět čepovat pivo Vidle neboli VÍDeňský LEžák," upozornil Jan Gemela na specifika letošního ročníku.

Začátek oslav Dne vidlí je stanoven na 13 hodin.

„Oslavy zahájíme pochodem vidláků Lichnovem. Změnou je to, že tentokrát celá akce bude trvat jen do 20 hodin, tedy do doby, kdy se účastníci her, soutěžící a jejich funkluby, už zpravidla začínají rozjíždět domů," doplnil Gemela.

Zdroj: Youtube

Lichnov u Krnova

Organizátoři k pozvánce připojují důležité upozornění: „Pro pořádek je nutné stále zdůrazňovat, že se jedná o Lichnov u Krnova. Pokud totiž přebírají tuto pozvánku kolegové z okresu Nový Jičín, většinou zapomenou, že je tam taky Lichnov, mezi Kopřivnicí a Frenštátem. Tak dochází k šíření dezinformací.

Loni jsem mluvil s několika vidláky, kteří omylem směřovali právě do toho druhého Lichnova," doplnil Gemela.

Božští vidláci

Na Den vidlí se v Lichnově slavnostně otevře zahrada božských vidláků. Jde o kolekci nadpozemských bytostí, které k výkonu svého poslání používají vidle nebo trojzubec. Patří k nim Poseidon neboli Neptun, Hádés neboli Pluto, Šiva, Durga a Kálí.

Pozadu nezůstávají ani hodní čerti, zlí rakouští krampusové nebo démoni oni japonského vládce pekel Emma-O.