„Máme výjezd,“ hlásí vzápětí a posádka, přestože už má po směně, okamžitě vyráží k případu.

„V dětském táboře si jedna slečna rozsekla koleno. Před tím jsme na tom táboře předváděli ukázku první pomoci, tak zavolali přímo nám,“ popsal případ záchranář Dan Šiška. Záchranáři ošetřili dívce hlubokou tržnou ránu a pak zajistili její transport na další ošetření do Bruntálu, ránu bylo třeba sešít.

SLUŽBA KAŽDÝ VÍKEND

Bruntálští vodní záchranáři slouží v létě na Slezské Hartě o každém víkendu, vyjíždějí na pokyn integrovaného záchranného systému, kde se sbíhají volání na tísňové linky 150, 155, 158 a 112.

Provádí preventivní kontrolní plavby, pomohou, když se na ně obrátí jachtaři v nouzi, rybáři a další rekreanti u vody. Dětem na letních táborech u Harty předvádí výukové ukázky první pomoci, poskytují bezpečnostní dohled při pořádání nejrůznějších akcí na přehradě.

Malý Štokr a osoblažská úzkokolejka jsou neodmyslitelným symbolem Osoblahy. Ilustrační foto.
Na výlet Osoblažkou se těší senioři i strašidla

V červenci to byl například závod Swimrun Slezská Harta 2020, pořádaný opavskými sportovci, kdy běžci na dlouhé trati okolo Harty několikrát plavali přes přehradu.

NATÁČENÍ FILMU TICHÝ SPOLEČNÍK

„Pomáhali jsme na závodech dračích lodí, na mistrovství republiky mladých skautů na plachetnicích, který zde pořádala ostravská organizace, velkým zážitkem byla asistence při natáčení filmu Tichý společník s herci Klárou Issovou, Bolkem Polívkou, Pavlem Řezníčkem a Jozefem Polievkou.

Snímek se točil na vodě a na břehu u Meziny. Moc bychom si přáli, aby film ukázal krásy naší přehrady a přispěl k podpoře turistického ruchu,“ řekl Miloslav Střelec, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál-Slezská Harta.

LODÍ I PLAVCŮ PŘIBÝVÁ

„K Hartě míří stále více návštěvníků nejen z nejbližšího okolí, ale i z Opavska, Ostravska a dalších míst. Narůstá lodní provoz, je zde nová výletní elektroloď, půjčovny loděk, šlapadel a paddleboardů, je tady spousta rekreantů a rybářů, přes léto jsou na březích dětské tábory. Přítomnost nás vodních záchranářů na Slezské Hartě je čím dál tím víc důležitější,“ zdůraznil Miloslav Střelec.

Akce policejních preventistů na cyklostezce u Petrova rybníka ukázala, že někteří cyklisté měli přilbu, jiní ne.
Policisté z Krnova apelovali na cyklisty, ať nosí přilbu

Všichni členové Vodní záchranné služby ČČK Bruntál-Slezská Harta slouží ve svém volném čase a zdarma. Jejich spolek funguje jako nezisková organizace, finance shánějí, kde se dá. Podle svých možností přispívají obce a města v regionu.

CHTĚJÍ SLOUŽIT DENNĚ, ALE CHYBÍ FINANCE

„Velké pochopení jsme nalezli u hejtmana kraje Ivo Vondráka a u primátora Opavy Tomáše Navrátila, kteří si uvědomují, že s rozvojem turistického ruchu na přehradě musí být spojena i nezbytná prevence a bezpečnost. Podpořili naši činnost na Slezské Hartě. Jaký větší servis by na přehradě měli návštěvníci dostat, než záchranu života a zdraví?“ konstatoval Miloslav Střelec.

Cílem bruntálských vodních záchranářů je být schopni přes léto zajistit na Hartě službu denně. Na to ale mají stále málo členů a bohužel i financí. „Někdy se dokonce musíme skládat na benzín do záchranářských člunů,“ podotkl Střelec.