Celé partičky osob s volebním právem i odpovídajícím věkem se houfují jako obvykle na nejstarším sídlišti v Havířově… ale s modrými obálkami chodí jen seniorské ročníky.

„More! Déme do Čiňana!“ pokřikují na sebe mladíci na Náměstí T.G. Masaryka okolo páteční druhé hodiny odpolední. Na mysli mají sotva nějaký volební okrsek… Chtějí totiž do fastfoodu na nudle či něco podobného.

Zodpovědní voliči? Ne všude

Zodpovědní voliči se objevují u ZŠ Školní, kde jsou okrsky číslo 57 a 58. Lépe řečeno se spíše trousí – jednotlivci, výjimečně v párech. Na nic moc extra účast jsou tady v komisích z dřívějších let už ostatně docela zvyklí.

Stará část Šumbarku na severním okraji Havířova se netěší valné pověsti kvůli většímu počtu sociálně slabších, které ovšem právo jít hlasovat k urnám moc netáhne. Pokud jim prý za to kdosi neplatí, i toto místní totiž z minula pamatují.

Havířov-Šumbark, druhý den voleb, sobota 3. října 2020.
Volební skandál? V Havířově se prý kupčilo s hlasy. Šetří to policie

„Je to dáno zdejší skladbou obyvatelstva, někteří prostě na nějaké volby kašlou,“ konstatuje zapisovatelka v „pětasedmdesátce“. Kde sedí za stoly samé dámy, mají tu jednu plentu… a na skříni model nejznámějšího ruského chrámu.

Anna u příjmení začínajících písmeny A až G ani nepočítá, kolika voleb se v komisi účastní. A s kolegyní u opačného konce abecedy se v legraci dohaduje, zda je tentokrát v okrsku č. 57 mišmaš či ne (průřez generacemi mají určitě).

Bydliště? To se kontroluje pečlivě

To však platí jen pro komisi. „K urnám tady chodí hlavně nejstarší,“ shodují se její členové. A vzpomínají na loňskou výjimku, která ale končila ostudou; v „pětasedmdesátce“ se totiž přichází na kupčení s hlasy, které pak řeší i policisté.

Začaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na ZŠ Mendelova v Karviné-Hranicích jsou čtyři volební okrsky.
Zopakuje hnutí ANO na levicovém Karvinsku své vítězství?

Naproti přes školní chodbu v okrsku č. 58 mají z předešlých voleb zkušenost s lidmi přicházejícími hlasovat, byť v Šumbarku nebydlí. „Nikoho takového jsme k urně nepustili, dáváme na to dobrý pozor i letos,“ vzkazuje zapisovatelka.

Ještě před půl třetí odpoledne pak na ZŠ Školní komisím rozdělují občerstvení. Není brzy, fasují ho na celou dobu. Seniorka Anna si čas mezi sporadickými příchody voličů krátí pletením, dělá obvazy určené malomocným do Afriky.