Jen ve Frýdku-Místku si musí řidičský průkaz vyměnit ještě 3600 řidičů. „V současnosti žádá o výměnu řidičského průkazu zhruba tři sta klientů týdně, což je nízký počet, u přepážek by se jich mohlo vystřídat až čtyři sta padesát týdně, přičemž vše by probíhalo v poklidu a bez dlouhých front," konstatovala mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Zkušenosti z minulých let ale podle ní naznačují, že čím blíž je konečný termín výměny, tím delší fronty se u přepážek tvoří a atmosféra je hektická. „Vyzýváme proto řidiče, kterých se výměna týká, aby ji neodkládali na poslední chvíli," uvedla Jana Matějíková. Výměnu řidičských průkazů provádí úředníci v budově magistrátu v Palackého ulici v Místku.

Na nápor žadatelů o výměnu řidičských průkazů se chystají i v Třinci. „Fronty budou zcela určitě narůstat. Lidé čekají na úřadě i teď, ale není to nic hrozného. Je to i díky tomu, že máme úřední dny tři dny v týdnu," uvedla vedoucí třineckého odboru dopravy Miriam Hronovská. V polovině září evidovali na úřadě zhruba 1600 řidičů, kteří ještě nepřišli požádat o výměnu dokladu, novější údaje zatím v Třinci nemají k dispozici. „To číslo sice vypadá hrozivě, ale hodně důchodců si už řidičáky nebude obnovovat," zhodnotila Miriam Hronovská.

Řidiči si musí na úřady vzít platný doklad totožnosti, průkazovou fotografii a řidičský průkaz, který podléhá povinné výměně. Řidičský průkaz dostanou do dvaceti dnů od podání žádosti, případně do pěti pracovních dnů od podání žádosti po úhradě správního poplatku, který činí pět set korun. Samotná povinná výměna řidičského průkazu je zdarma.

Lidé, kteří výměnu řidičáku nestihnou a přesto budou od ledna řídit, můžou počítat s případným postihem. Dopouští se totiž přestupku, za který lze uložit až dvou a půl tisícovou pokutu. Výměnu průkazů požadují směrnice Evropské unie.