Výstava byla zahájena za přítomnosti jedné z autorek, představitelů města a několika přihlížejících lidí. „Historie našeho města a našeho rodu, to jsou ty kořeny, které nutně potřebujeme pro své sebeuvědomění. Proto bychom si měli naši historii připomínat a měli bychom ji ctít,“ řekl příborský místostarosta Pavel Netušil.

Připomínka zaniklých Hartů je v Petřvaldě, kde je po nich pojmenovaná jedna část obce a kam byl přemístěn také kamenný kříž.
Lidé kvůli letišti museli opustit své domovy, obec před 65 lety zmizela z mapy

Expozici tvoří tři výstavní panely, na kterých je umístěno celkem šest plakátů s texty a fotografiemi. První dva se zabývají historickými mapami a listinami.

„Řekly jsme si, že musíme město nejprve místně a časově ukotvit. Proto jsou tam mapy a plakát s listinami, kde máme i kopii zakládající listiny s první zmínkou o městě Příboře,“ popsala příborská kronikářka Irena Nedomová, která výstavu připravila spolu s historičkou Sabinou Máchovou.

Šárka Hyklová (uprostřed) je frontmankou kapely P. J. Harvey Tribute Band.
Rekonstrukce Libušína byla pro Šárku Hyklovou z Rybí vysněnou prací

Příbor byl podle ní vždy městem zbožným, kulturním a vzdělaným. Proto se další tři plakáty věnují právě kultuře, církevním památkám a řádu piaristů. Ten poslední pak poukazuje na industrializaci.

„Chtěly jsme zdůraznit, že lidé nejsou živí pouze zbožností, vzděláním nebo kulturou. Důležitá je také práce. V dějinách Příbora sehrál významnou roli vznik řemeslnických cechů a vzápětí vznik průmyslu,“ vysvětlila Nedomová.

V Novém Jičíně na náměstí končila v úterý svatováclavská jízda automobilových veteránů. Miluše a Jaroslav Vlčkovi a jejich Tatra 54.
Unikátní Tatru opravil až na svatbu svých dcer. S manželkou jsou ale tým

Výstavní panely svým tvarem připomínají kvádry postavené na výšku, kterým schází dvě z jejich bočních stěn. Díky tomu bylo možné umístit plakáty s informacemi dovnitř těchto kvádrů a vznikla tak průchozí a vzhledově zajímavá expozice.

Nová panelová výstava by měla být na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře k vidění minimálně do poloviny listopadu.