Podle náčelníka Horské služby Beskydy Radima Pavlicy jsou nejčastější příčinou výjezdů adrenalinové sporty, kola a v poslední době i koloběžky. „Lidé většinou nemají zkušenosti a podceňují vybavení,“ vysvětluje Pavlica. Dodává, že zranění mají často helmu zavěšenou na řídítkách, než aby ji měli na hlavě, a ve velké rychlosti se řítí dolů z kopce.

Zájem o zapůjčení koloběžky je zejména na Pustevnách, kde je na trase dlouhé téměř šest kilometrů převýšení čtyři sta metrů. Takzvaná Knížecí cesta na Pustevny, kde je sjezd koloběžkou velmi populární, byla letos opravená zmizely z ní četné výmoly a nerovnosti. Zatímco dříve bylo nutno brzdit kvůli dírám, nyní kvůli vysoké rychlosti.

Na území, kde se vzteklina obJevila, jsou nyní i výstražné tabule.
Poláci hlásí vzteklinu, objevila se v Těšíně

Podle Pavla Kotase, který koloběžky půjčuje, vznikají úrazy hlavně tím, že lidé přeceňují své schopnosti a podceňují riziko. „Někteří lidé si naše koloběžky pletou s hračkou z dětství, ale ty, které půjčujeme, jsou schopny jet rychlostí až sedmdesát kilometrů za hodinu,“ říká.

Koloběžky, které na Pustevnách půjčuje, jsou speciálně upravené pro sjezdy z kopce a průběžně kontrolovány v servisu. „Společně s největším výrobcem v Evropské unii Kostka jsme navrhli a realizovali asi patnáct technických úprav, které zajišťují vyšší bezpečnost, odolnost a spolehlivost koloběžek,“ objasňuje Pavel Kotas.

Nejčastěji se úrazy stávají lidem, kteří nerespektují základní pravidla. Podle Pavla Kotase nedodržení některého z desatera, kterým školí všechny zájemce o půjčení, může mít fatální následky. Mezi základní pravidla patří například použití přilby, neodrážení se při vysoké rychlosti a držení se řídítek oběma rukama.

MICHAELA LEBEDÍKOVÁ

Ilustrační snímek.
Záchranáři měli o víkendu v Beskydech napilno