Výbuch se ozvěnou nesl po okolních beskydských návrších. V tříposchoďovém panelovém domě číslo 420 v Gottwaldově ulici došlo k výbuchu zemního plynu. Dvanáct bytů se změnilo v obrovskou hromadu sutin, také vedlejší vchody byly silně poškozeny.

V dětských jeslích v příčné Chopinově ulici se vysypaly skleněné tabule, v obytných domech v téže ulici i v jejím okolí zničila tlaková vlna stovky okenních skel, roztříštily se i výklady v blízkých obchodech.

V roce 1929 byly v Řece založeny dva hasičské sbory, jeden s českým velením jakožto Sbor dobrovolných hasičů. Starostou byl Vojtěch Samek a velitelem Pavel Šimiček. Druhý sbor, Ochotnicza staž požárna, byl s polským velením. Starostou byl Jiří Samiec a ve
Z historie regionu: Železnice v regionu vznikla jako hutní dráha

Záchranné práce však ztěžovaly liják a tma. Ze sutin se podařilo vyprostit deset zraněných, avšak patnáct občanů katastrofu nepřežilo, většinou to byly ženy a děti. Staly se i takové případy, že otec byl na směně anebo na služební cestě a manželka s dětmi zahynula.

Příčiny výbuchu plynu intenzivně vyšetřovaly příslušné složky ministerstva vnitra. Podél těchto domů v Gottwaldově ulici se prováděla generální oprava horkovodu. Při výkopu kolem hlavního plynového řádu nebylo plynové potrubí řádně zajištěno proti posunu půdy, k němuž skutečně došlo. Navíc ještě byly podle starých předpisů plynové uzávěry v těchto domech uvnitř budovy.

Žermanická přehrada na archivních snímcích.
Z historie regionu: Žermanická přehrada změnila katastry obcí

Unikající plyn se koncentroval ve sklepním prostoru, se vzduchem vytvořil prudce výbušnou směs a pak už stačilo třeba jen otočit vypínačem anebo jiskra při zazvonění a došlo k výbuchu. Po vyšetření bylo několik zodpovědných pracovníků z okresního stavebního podniku zajištěno, soud udělil nepodmíněné i podmíněné tresty.