„Čau, neměl bys korunku? Nebo aspoň cigárko?“ Podobné obtěžující otázky nejsou pro obyvatele Českého Těšína žádná novinka. Žebrání se podle místních lidí i městských strážníků stává stále větším problémem, se kterým je podle platných zákonů prakticky nemožné bojovat. Právě proto českotěšínští zastupitelé přijali novou vyhlášku, která žebrání na území města omezí. Ta začne podle mluvčí radnice Doroty Havlíkové platit s prvním listopadovým dnem. „Žebrání bude zapovězeno v celé historické části města, v podchodu pod nádražím, na nábřeží a na parkovištích kolem nákupních center,“ přiblížila Havlíková s tím, že novou vyhláškou radnice reaguje na požadavky místních obyvatel.

„Tímto dáváme strážníkům další nástroj k zabezpečení veřejného pořádku ve městě. Postihování závadových osob, které svým jednáním a chováním vzbuzují pohoršení, je dle platných zákonů prakticky nemožné a výskyt těchto osob a jejich agresivita se proto zvyšuje,“ vysvětlil starosta Českého Těšína Vít Slováček.

PRO ŽEBROTU ZA HRANICE

Doplnil, že například v sousedním Polsku už zákon žebrání postihuje. I z toho důvodu se začali žebráci stahovat právě na českou stranu Těšína. Převážně se přitom jedná o osoby závislé na alkoholu nebo jiných látkách.

„Při postihu žebrajících osob se nyní budeme moci opřít o vyhlášku a dané jedince budeme moci vykázat, pokutovat a v případě vzdoru předvést na policii. To se nám v minulosti osvědčilo například u prostitutek, které se prakticky podařilo z města vytěsnit,“ uvedl ředitel českotěšínské městské policie Petr Chroboczek. Dodal, že vyhlášce nebudou podléhat charitativní sbírky, které jsou řádně hlášené a povolené, a tzv. poslední zvonění, kdy se studenti vydávají po maturitě v maskách do ulic.

POMOHL BY ZÁKAZ POBYTU

Podobnou vyhlášku jako v Českém Těšíně mají od roku 2016 také v Karviné. Podle mluvčího karvinského magistrátu Lukáše Hudečka mohou díky ní strážníci udělit žebrákovi na místě pokutu, problém je však s její vymahatelností.

„Lidé, kteří žebrají, většinou pobírají sociální dávky nebo jsou úplně mimo systém, takže vymahatelnost těchto pokut je velmi složitá. Více by určitě pomohl návrat zákazu pobytu na území města po dobu tří měsíců, který byl bohužel před časem zrušen,“ okomentoval situaci Hudeček.

Oslavy 100 let od vzniku Československa v Chotěbuzi.
OBRAZEM: Oslavy 100 let Československa: Sladké časy i hořké chvíle