Zámek Dívčí Hrad toho má hodně za sebou. Za války byl poničený a pak desítky let sloužil jako skladiště. Následovaly neúspěšné pokusy o privatizaci. V srpnu převzal klíče od zámku jeho nový majitel: spolek Highlander Heritage, z.s. Zve veřejnost na prohlídku.

Zámek je sice nejvýraznější dominanta obce Dívčí Hrad, ale veřejnost ho dosud znala jen z venku. To se mění s příchodem nového majitele. Spolek Highlander Heritage o budoucím využití zámku diskutuje s obcí. Výsledkem je víkend otevřených dveří.

Komentované prohlídky zámku proběhnou v sobotu a neděli 14. a 15. září vždy v celou hodinu od 10 do 15 hodin. V těchto dnech má veřejnost jedinečnou možnost poprvé si prohlédnout prohlédnout zámek Dívčí Hrad nejen zvenčí.

Snímek z úvodní stránky www.georgedoupas.com.
Štáb filmařů z Číny natáčí dokument o krnovském rodákovi George Doupasovi

V sobotu navíc pojede parní vlak na Osoblažské dýňobraní, takže doveze výletníky stylově také do Dívčího Hradu.

Zámek Dívčí Hrad byl za druhé světové války výrazně poškozen. Požár zasáhl střechy a stropy nad druhým patrem. Opraven byl v 50. letech, takže v některých místnostech cítíme spíš éru socialismu než sídlo maltézských rytířů.

Po opravách zámek sloužil jako veřejnosti nepřístupné skladiště národního podniku Zdravotnické zásobování krizových stavů, který spadal pod ministerstvo zdravotnictví.

Maltézští rytíři o zámek ve špatném stavu neprojevili zájem. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se pokusil prodat zámky Dívčí Hrad, Slezské Rudoltice a Brantice v jednom balíku s paneláky a montovanými halami realitní společnosti Terabet se sídlem na Kypru.

Hohenzollernové se po příchodu do Krnova rozhodli vybudovat své knížecí sídlo. Se stavbou zámku začali v roce 1531.
Krnov v éře Hohenzollernů: komentované prohlídky

„Vypadá to na loupež za bílého dne,“ komentoval prodej kulturních památek společně s bezcennými stavbami Lubomír Zaorálek v roce 2008 s tím, že pravděpodobně došlo k trestnému činu, takže připravuje s právníky na žalobě na ministerstvo zdravotnictví.

Z prodeje zámku kyperské společnosti sešlo a obec dostala nabídku koupit zámek za odhadní cenu tři miliony korun. Tato je ale pro malou obec příliš velká zátěž.

Po roce 2015 začaly přípravy na prodej kulturní památky formou dražby. Nabídku tvořil areál zámku i s pozemky a kamenným mostem, obrannou zdí s baštami, barokní sýpkou, konírnou a bytem správce. Areál je veden jako kulturní památka.