Plně automatizovaný dům umožní uživatelům jízdních kol bezpečné parkování kola včetně zavadla nebo přilby za symbolických 5 korun na 24 hodin.

Již v první polovině loňského roku vypsala třinecká radnice zakázku na jeho výstavbu. Po několika dnech ji ale zrušila. Město mělo možnost získat dotaci, která by zaplatila většinu ceny stavby. Na parkovací dům získalo nakonec město Třinec dotaci ve výši 90% nákladů. Celková částka věže je 11 960 korun. Sloužit bude široké cyklistické veřejnosti už tento podzim.

Třinec se tak stane dalším městem, kde budou moct majitelé hodnotnějších kol, třeba i elektrokol, bezpečně a komfortně zaparkovat kolo ve veřejném prostoru. Kola budou nejen chráněna před nepříznivým počasím, ale budou i pojištěna.

„Ovládání parkovacího domu je velice rychlé a intuitivní. Při příjezdu stačí vjet do žlábku ve vstupním modulu a posunout kolo do škvíry ve dveřích. Poté se stiskne tlačítko start na platebním terminálu a kolo již putuje na určené místo. Majitel kola obdrží lístek s čárovým kódem. Při vyzvednutí se lístek vloží do snímače a po zaplacení příslušné částky se kolo automaticky vysune před vstup,“ vysvětlil cyklokoordinátor města Třince Leszek Gryga.

Emílie Czepczor s tatínkem, Český Těšín, nar. 7.7., 49 cm, 3,16 kg, Nemocnice Třinec.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Snahou města je přimět občany, aby častěji měnili automobil za kolo. V posledních letech přibyly v Třinci nové cyklostezky, vyhrazené pruhy a veřejné cyklopumpy.

„Cyklistická doprava je jedním z nejvýraznějších článků čisté mobility a my chceme, aby se jí v Třinci dařilo. Chceme vytvořit bezpečné a pohodlné podmínky pro cyklisty. Pakovací dům nabídne možnost bezpečně zaparkovat své kolo nebo elektrokolo včetně přilby a dalších věcí. Umístění parkovacího domu jsme záměrně vybrali u železniční zastávky. Cyklisté mohou dorazit z příměstských částí na kole až k železniční zastávce, kolo bezpečně uložit a pokračovat za prací, do školy nebo nákupem vlakem. Cílem je lidem usnadňovat a zpříjemňovat život a být šetrní k životnímu prostředí,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Obdobné cyklisté věže slouží cyklistům například v Hradci Králové, Přerově nebo v Pardubicích.

Klára Kubiesová

Ilustrační foto
Projekt Integrované výjezdové centrum bude brzy zahájen