Tvoří ji 12 informačních cedulí opatřených QR kódem, přičemž každá z nich připomíná místo nebo objekt, který utrpěl vlivem těžby uhlí natolik, že musel být srovnán se zemí. První je na bývalém vlakovém nádraží u Dolu Žofie, druhá v zámeckém parku u kostela Narození Panny Marie. Nedaleko odtud stával zámek, tedy zastavení č. 3.

Elektrárna Dětmarovice.
Elektrárna Dětmarovice skončí s uhlím a bude propouštět. Přijde éra plynu

Stezku Zapomenutá Orlová vybudovalo město v rámci projektu participativního rozpočtu na rok 2020. Návrh zpracovali a podali studenti tamního gymnázia.

„Projekt není unikátní pouze tím, že jej od A do Z vytvořili studenti, ale i tím, že spojuje tradiční informační prvky s moderními technologiemi,“ řekl při slavnostním otevření stezky starosta Orlové Miroslav Chlubna.

Zásluha patří místním gymnazistům

Za projektem stojí bezmála roční úsilí čtyř studentů. „Vít Jurčák jakožto tvůrce textů studoval knižní i internetové zdroje a prokopával se archivy, aby jeho články byly co nejpřesnější a zároveň co nejzajímavější. Grafička Kristýna Kiliková vytvořila návrh cedulí, obohacený vlastním logem. Webdesigner Petr Gajdošík naprogramoval moderní webové stránky s možností stažení a nainstalování mobilní aplikace. Web Zapomenutá Orlová plní v rámci projektu důležitou funkci, jelikož na něm po načtení QR kódu naleznou návštěvníci stezky mnoho dalších informací,“ představil tým koordinátor projektu a čtvrtý ze studentů Ondřej Chlubna.

Informace prezentované na webu a informačních cedulích Zapomenuté Orlové prošly faktickou kontrolou historiků z Muzea Těšínska a s dalšími úpravami vypomohl studentům znalec místní historie Luboš Plucar.

Takto nějak by měla vypadat rozhledně na Něbrojově kopci v Dětmarovich. Stejná věž už stojí v Rokycanech.
Karvinsko se snad dočká prvních rozhleden. Chtějí je stavět na třech místech

Připomínejme si historii Orlové

Podle něj je to zajímavý a záslužný projekt, protože starší generace, která zažila poslední desetiletí, postupně odchází. „Naštěstí mladí se teď chytají iniciativy, z čehož mám radost,“ řekl Plucar.

Orlová byla v minulosti významným střediskem Těšínska kultury, vzdělávání, ale především průmyslu a hornictví. „Bohužel v posledních desetiletích ztratila svoji vedoucí roli v tomto právě vlivem následků hornické činnosti. To nám ale nebrání si její bohatou historii připomínat,“ dodal Luboš Plucar.

Stezka k bunkru a muzeu Na Trati v Bohumíně. Stav v dubnu 2021.
Pohodlněji! Bunkr a muzeum Na Trati v Bohumíně bude mít elektřinu a novou stezku

Z 12 objektů, které se na informačních cedulích připomínají, jich už polovina nestojí. Stále je ale možné prohlédnout si kostely, zámecký park, památník obětem sedmidenní války o Těšínsko v roce 1919. Zajímavostí je tzv. věčný oheň, což je výduch metanu z šachtice Jiří II, která byla jednou z prvních kutacích jam v Orlové. V průběhu II. světové války byl plamen utlumen, aby se oheň nestal snadným terčem bombardování nepřátelských letadel.

Stezka Zapomenutá Orlová je lákadlem pro všechny generace místních obyvatel i turistů. Každý, kdo se po ní vydá, se může těšit na interaktivní exkurzi do historie typického hornického města. Celý okruh měří asi sedm kilometrů a zvládnou jej dospělí i děti. Je to procházka zhruba na dvě hodiny.