Policejní hlídky z Vítkova, Hradce nad Moravicí anebo dopravního inspektorátu, dále profesionální a dobrovolní hasiči a záchranáři. Všechny vyjmenované zaměstnala dvojice vodáků. V pohotovosti navíc musely být záchranářský vrtulník a speciální pořádková jednotka policistů.

V prvním případě se nedaleko vítkovského autokempu převrhl člun s osádkou. Následoval telefonát na dispečink policie. V něm se hovořilo o jedné zraněné osobě, která se dostala na břeh, druhá se z vody ovšem údajně nevynořila a měla být dále unášena proudem. Jak se později ukázalo, lehce poraněnou osobou byl čtyřiadvacetiletý mladík z Opavska, jehož sanitka převezla do ostravské fakultní nemocnice.

I tak se ovšem rozjelo pátrání po člověku, který měl zmizet v řece. Ten ovšem po chvíli sám přišel k policistům a uvedl, že je v pořádku. Šlo o třiadvacetiletého muže z Opavska. Pátrací akce proto byla zrušena.

Ilustrační foto.
Ryby z vody na břeh. Sezona výlovů na Opavsku je tady

Klid však dlouho netrval. Uvedené složky zanedlouho obdržely zprávu, že je pohřešován šedesátiletý muž z Olomouce. Ten se měl převrhnout na dvoumístné nafukovací lodi značky Pálava také u vítkovského autokempu v Podhradí.

„Jak bylo okamžitým prověřováním zjištěno, tak jeden člen osádky se v pořádku nacházel v autokempu, a druhý muž nebyl nalezen a nikdo neví, kde je,“ přibližoval situaci tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský. Zalarmováni tak opět byli policisté i hasiči. O necelé tři hodiny později byl muž vypátrán zcela v pořádku v jedné z restaurací v Žimrovicích. Bez vědomí svých známých tam odjel autostopem. Pátrání tak bylo opět odvoláno s tím, že nikdo nebyl zraněn ani se nedopustil některého z trestných činů či přestupkového jednání.

Adama Šindlera, předsedu spolku Campanula vodáci, který sjezdy organizuje, mrzí, že poslední sjezd Moravice byl poznamenán takovými zbytečnými událostmi.

„Jsem moc rád, že se nenaplnily ty nejhorší obavy. Opět se ale potvrdilo, že alkohol v přehnané míře na vodu rozhodně nepatří. Jde však o jednotlivce,“ uvedl Šindler a ještě dodal: „Je mi líto, co se stalo. K něčemu takovému při sjezdech došlo poprvé. Nebylo to příjemné ani pro ostatní vodáky, kteří se plavili s obavami, aby nenarazili na utonulé. Zbytečně byli zaměstnáni hasiči, záchranáři i policisté. Ti v té době mohli být potřební někde jinde.“

Populace tetřeva hlušce má v Beskydech růst.
Do Beskyd se vrací tetřevi. Lesníci obnovují skomírající populaci