Komatózní stadium. Tak se odborně nazývá stav, kdy má člověk v krvi více než čtyři promile alkoholu. Dvaačtyřicetileté ženě z Krnova naměřili lékaři neuvěřitelných 5,25 promile. Přežila zásluhou všímavého Krnovana, zásahu krnovských strážníků a lékařů.

„Člověk, který je v komatózním stavu, umírá na zástavu dechu útlumem dechového centra v mozkovém kmeni, zástavu srdce nebo na akutní zánět plic vzniklý v důsledku vdechnutí výměšků,“ uvádí odborníci z Toxikologického informačního střediska Univerzity Karlovy.

Krnovští strážníci se s opilou ženou setkali v sobotu 2. června dvakrát. Poprvé to bylo kolem půl osmé večer. Zavolal je ženin přítel, který strážníkům oznámil, že se nachází v parku za Albertem v Krnově, jeho přítelkyni není dobře a on má o ni strach.

„Hlídka zjistila, že žena je silně podnapilá. Nadýchala 3,5 promile, ale protože byla schopna chůze a její přítel tvrdil, že se o ni postará, nechali je strážníci svému osudu,“ informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Muž ale slib nedodržel.

Zámek Kolštejn v Branné slouží jako hotel.
Zámek v Branné slouží jako hotel. Podívejte se, jak to v něm vypadá

O hodinu později, před půl devátou večer, dostali totiž strážníci hlášení, že v blízkosti restaurace U Jezu leží v křoví nějaká osoba, které z hustého keře čouhají jen nohy.

„Jednalo se o ženu z předchozího výjezdu, která už nebyla schopna chůze a vůbec nekomunikovala. Strážníci ani na chvíli neváhali a přepravili ji do nemocnice, kde zůstala v péči lékařů,“ uvedla Dita Círová.

Také bruntálští strážníci se setkali se dvěma „rekordmany“. Pro jednoho si přijeli do azylového zařízení pro muže.

„Jeden z klientů odmítal zařízení opustit navzdory tomu, že porušil základní podmínku pobytu: abstinenci. Tento Bruntalan zdaleka nebyl střízlivý. Strážníci mu naměřili 3,4 promile a vyvedli jej ze zařízení ven,“ uvedl ředitel bruntálských strážníků Pavel Petr.

Další silně podnapilý muž ležel na lavičce přímo na náměstí Míru v Bruntále: nadýchal 3,8 promile. Bruntálští strážnici jej vyzvali k opuštění veřejného místa, pak se o dotyčného se postaral jeho příbuzný.

Starosta Brantic Vladimír Dofek přivítal ve své obci zástupce Povodí Odry. Místní občany v diskusi zajímalo, zda krajina odlesněná kůrovcovou kalamitou dokáže zadržovat vodu.
Z odlesněné krajiny odtéká voda rychleji. Naštěstí dočasně