Ohořelé zbytky klád a nad nimi se takřka symbolicky tyčící kříž s Ježíšem Kristem, který jako zázrakem odolal plamenům. I včerejší pohled na spálené trosky kostela Božího těla v Gutech vyvolával mezi místními lidmi dohady o tom, co mohlo zapříčinit ničivý požár. Když se po poledni dozvěděli, že za činem zřejmě stáli dva žháři, byli doslova v šoku.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Kriminálka odhalila dva podezřelé z podpálení historického kostela v Gutech

„Lidé jsou z toho smutní. Volají mi, jestli už o této novince vím a nerozumí tomu, jak mohl někdo něco takového způsobit. Modlím se za ně, takovíto lidé neví, co činí,“ řekl Deníku farář Kazimierz Plachta. 

Místní lidé vnímají spálený kostel skutečně jako nenahraditelnou ztrátu. „Žijeme tady celý život a tenhle čin nedokážeme pochopit. Je neuvěřitelné, že mohl kostelík podpálit někdo úmyslně. Mladí to možná nechápou, ale pro starší generaci to byla památka nevyčíslitelné hodnoty,“ posteskli si manželé Kohoutovi, starousedlíci z Gutů. 

Další místní obyvatel, který ale nechtěl zveřejnit jméno, byl směrem ke žhářům ve svých slovech ještě ostřejší. „Jsou to hyeny. Doufám, že dostanou pořádný trest, tohle se nemůže jen tak přejít,“ konstatoval muž z Gutů a pokračoval: „Pořád se mi nechce věřit tomu, že už kostelík nestojí. Jak někdo může způsobit něco takového? Lidé tady už o této tragédii ani nechtějí mluvit, je jim z toho špatně,“ dodal rozhořčený občan.

O sbírce se rozhodne v pondělí
Podle tiskové mluvčí třinecké radnice Šárky Szlaurové se v pondělí 7. srpna uskuteční mimořádné jednání Rady města Třince, která bude jednat o konání veřejné sbírky na obnovu dřevěného kostelíku v Gutech. „Zároveň vedení města uvažuje o uspořádání benefičního koncertu,“ uvedla tisková mluvčí. 

KLÁRA KUBIESOVÁ