"Za minulou zimu jsme zasahovali zhruba u tisíce zranění. Vzhledem k tomu, že se lyžovat bude ještě asi tři týdny, statistická čísla na konci této sezony čekáme přibližně stejná,“ vysvětlil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Naposledy letěla helikoptéra do Jeseníků v únoru, když se na sjezdovce vážně zranily dvě děti. „Typickými zimními úrazy jsou poraněné vazy, kluby, pohmožděniny i zlomeniny. Vrtulník většinou žádáme, pokud se jedná o člověka v bezvědomí,“ dodal Michal Klimeš.

Podle statistik je největší počet úrazů v areálech Karlov a Dolní Morava. To ovšem nesouvisí s úrovní bezpečnostních opatření, ale s velkým počtem návštěvníků. „Zranění lyžaři vždy představují jen malé procento, takže Karlov i Dolní Morava nejsou po této stránce výjimečné,“ vysvětlil Michal Klimeš. V souvislosti s užíváním ochranných prvků, jako je například lyžařská helma, se konečně snížil počet poranění hlavy.I když tento týden si užívají jarní prázdniny školáci ze šumperského, jesenického i olomouckého regionu, střediska ve všední dny přeplněná nejsou. „Tato situace se paradoxně opakuje už několik let. Nejsilnější návštěvnost v Jeseníkách je, pokud mají prázdniny děti z jižní Moravy,“ konstatoval Michal Klimeš.

Podmínky v areálech jsou zatím dobré, třebaže stavu tratí silné mrazy příliš nesvědčily. I když rolby sjezdovky denně upravují, pohyb sjezdařů vrstvu sněhu odkryl až na ledové plotny. Mírná obleva by měla stav zlepšit. Střediska mají navíc stále značné zásoby technického sněhu.

Nocleh ve stanu při čtrnácti stupních pod nulou a spoustu zábavy si užili táborníci pod úvalenskou rozhlednou.
Sraz otužilých v Úvalně: zimní táboření ve stanu si užili díky mrazům