Zimní olympijské hry, které budou odstartovány 9. února v Pchjongčchangu, zasáhnou také náš kraj. Olympijské parky budou moct zájemci navštívit hned ve čtyřech lyžařských střediscích – chybět nebudou střediska Mosty u Jablunkova a Bílá s vlastními programy.

V Bílé proběhne Olympijský festival ve dnech 10. a 11. února. Kromě tréninků a závodů v obřím slalomu na lyžích či snowboardu se zde bude prezentovat také skialpinismus – návštěvníci se budou moct seznámit se základním vybavením a technikou tohoto sportu, skitouringem a technikou výstupu a sjezdu.

Také milovníci adrenalinu si přijdou na své. Součástí programu bude kromě závodu v alpském lyžování a snowboardingu i fatbike, ledolezectví nebo saně.

Deník se zúčastní olympijských festivalů
Deník přemístí redakci do své zóny na Olympijském festivalu. Přijďte na kávu!

U všech disciplín se zájemci nejdřív seznámí s technikou jízd, poté se budou moct vydat na tratě na vlastní pěst nebo si zasoutěžit. Pro děti bude připraven speciální minipark, kde si užijí bobování, sáňkování a další aktivity.

V Mostech u Jablunkova bude Olympijský festival začínat víkendem 17. a 18. února, kdy proběhne hlavní program pod záštitou Českého olympijského výboru. Celý následující týden až do soboty 24. února bude následovat doprovodný program ve sjezdovém a běžeckém lyžování.

„V sobotu jsou na programu závody pro veřejnost v obřím slalomu lyžařů a v obřím slalomu snowboardistů. Na běžeckém okruhu proběhne závod běhu na lyžích volnou technikou a v lyžařském orientačním běhu. Dále to bude individuální závod ve skialpinismu s možnosti zapůjčení skialpinistických lyží. Souběžně se závody bude probíhat přednáška horské služby, výuka a ukázky skialpinismu, prezentace a instruktáže základních dovedností lyžařského orientačního běhu a další doprovodné sportovní aktivity. Pestrý sobotní program bude ukončen nočním závodem ve sprintu registrovaných běžců, který proběhne od 17.00 do 20.00. V neděli je na programu tradiční veřejný závod TJ Sokol Mosty v obřím slalomu lyžařů pro všechny věkové kategorie. V odpoledních hodinách to bude závod snowboardistů. Na běžeckém okruhu bude od rána probíhat závod v běhu na lyžích volnou technikou. V průběhu celého dne budou probíhat ukázky a instruktáže v běhu na lyžích, orientačním běhu a skialpinizmu,“ řekl za organizační výbor Josef Szotkowski.

Festival pak bude pokračovat v úterý 20. února závodem základních škol Jablunkovska, v pátek 23. února začne Závod partnerských obcí například v biatlonu.

Předseda ČOV Jiří Kejval, primátor Ostravy Tomáš Macura, česká sjezdová lyžařka Kateřina Pauláthová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si ve čtvrtek 1 února prohlédli aktuální stav příprav v Olympijském festivalu v okolí Ostravar Arény.
Inspekce Olympijského festivalu dopadla na výbornou
Okolí Ostravar Arény bude centrem Olympijského festivalu v Ostravě.
Olympijský festival: areál u Ostravar Arény roste, sněhu pro "Masarykáč" přibývá