Obrázky fazolových vojáků jsou jeden vedle druhého originál. Nenajdete dva stejné. Navíc se k vojáčkovým fazolím váže pozoruhodný příběh, který je propojuje s historií Hlučínska.

Basketbalový biatlon i regulérní zápas. Opavští basketbalisté si zahráli s Radostí.
Basketbalový biatlon i regulérní zápas. Basketbalisté Opavy si zahráli s Radostí

Fazole pocházejí z Ameriky, ale v Evropě se pěstují tak dlouho, že vznikla škála regionálních odrůd. Když na českých zahrádkách trávníky s grilem začaly vytlačovat zeleninu, ocitly se oblíbené odrůdy našich babiček na pokraji vyhynutí. Proto byla před dvaceti lety založena nezisková nevládní organizace Gengel, která staré, krajové a rodinné odrůdy chrání jako součást kulturního dědictví. Vyzvala veřejnost, aby se zapojila do záchrany odrůd, kterým hrozí zánik.

FAZOLE umí namalovat vojáky stojící v pozoru. Každý z nich je originál. Tuto starobylou českou odrůdu si letos zasadila také Alena Křištofová z Města Albrechtic.Zdroj: Deník / František KubaFAZOLE umí namalovat vojáky stojící v pozoru. Každý z nich je originál. Tuto starobylou českou odrůdu si letos zasadila také Alena Křištofová z Města Albrechtic.Autor: Deník / František Kuba

V roce 1997 Gengel obdržel vzorek fazolí s dodatkem, že se jim na Hlučínsku říká vojákové nebo také vojáčkové fazole. Dárkyně poskytla k fazolím i zajímavý příběh:

„Tyto fazole se za druhé světové války nesměly pěstovat na „Prajzské“, protože je na nich voják. Lidé si v nich naschvál pěstovali vojáky pro obranu proti Němcům. Stejně přežily. Tak vám moje vojákové fazole posílám,“ napsala dárkyně Gengelu příběh ke svým fazolím.

Ilustrační foto.
Tisíce lidí na Opavsku dluží radnicím za odpad

Prostřednictvím Gengelu se vojáčkové fazole pomalu vrací do českých zahrad. O skutečný boom se postarala Kateřina Winterová, která z nich loni v televizním Herbáři uvařila francouzskou fazolovou polévku.

„Tak tohle je původní česká odrůda fazolí. Jmenujou se vojáčkové fazole a je to asi hodně stará odrůda. To jsou vojáci zřejmě z doby za císaře pána. Hlavička, ruce, tělo, nohy a stojí pěkně v pozoru,“ ukazovala Kateřina Winterová fazolové vojáčky v detailu na kameru.

Hokejista Hynek Zohorna.
V životě jsem potřeboval facku, říká Hynek Zohorna. Teď hraje na šampionátu