Za vším je snaha kraje i dalších zúčastněných stran zastavit odliv lidí z regionu, podpořit dojíždění zaměstnanců za prací tak, aby firmy měly dostatek kvalifikovaných pracovníků. Pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita se rozběhl 1. září a cílí také na absolventy středních či vysokých škol. Podmínkou je tady jen to, že školu ukončili nejdéle před rokem.

„Spustili jsme webové stránky www.mobilita.msk.cz, na kterých najdou zájemci všechny potřebné informace a rady, jak postupovat, aby mohli do práce dojíždět zadarmo. Žádosti a všechno kolem bude vyřizovat krajská Agentura pro regionální rozvoj v Ostravě,“ prozradil náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka s tím, že přihlášky je možné podávat také e-mailem.

Memorandum stvrdili zástupci podpisem na Zámku Fryštát.
Města se bojí vylidnění. Nabízejí levnější byty i dopravu

Krajský úřad začíná karty nabízet od 1. září a rozhodovat bude pořadí došlých žádostí. Pro každé město (Karviná, Orlová, Havířov) kraj vyčlenil 100 kusů „ODISek.“ Celkově se tak může do projektu zapojit až 300 obyvatel.

„Chci povzbudit hlavně absolventy škol, kteří u nás v Karviné zůstávají bydlet a práci si už našli třeba v Ostravě nebo jinde. Karta na roční dojíždění jim určitě pomůže,“ říká primátor Tomáš Hanzel s tím, že město připravuje do programu také své bonusy.

Dodal ještě, že město Karviná vítá tyto nové pobídky. „My sami se snažíme neustále zlepšovat podmínky k životu a volnočasové možnosti ve městě. Máme špičkové jesle, dost míst ve školách i školkách, stále školská zařízení modernizujeme.

Každý stavebník nového rodinného domu na území města dostane 150 tisíc korun,“ zdůraznil primátor.

Také primátorka Havířova Jana Feberová připomíná, že ve městě je dostupné bydlení, místo ve školkách i školách. „Město má strategickou polohu vůči ostatním městům a velmi dobrou dopravní dostupnost. Máme co nabídnout, konkrétní benefity pro občany města budeme řešit individuálně s každým jednotlivcem,“ říká k projektu primátorka.

Město například nedávno přidělilo byt lékařce, která nastoupila do havířovské nemocnice. Podobné nabídky se nevztahují jen na zdravotníky. „Nebráníme se také tomu, že bychom tímto způsobem podpořili například nově příchozí podnikatele nebo lidi z dalších profesí, kteří by tady chtěli pracovat,“ prohlásila tehdy k tématu náměstkyně primátorky pro sociální rozvoj Alena Zedníková.

Do projektu je z velkých subjektů zapojen i provozovatel nájemního bydlení, společnost Residomo.

 rámci projektu nabízí slevy na nájemném, které jsou ovšem rozvrstveny do tří let – od 50 procent v prvním roce až po 15 procent slevy ve třetím.

Havířovský hokejový klub nese nový název AZ RESIDOMO HAVÍŘOV.
Hokejový klub AZ Havířov změnil název