Jakmile se vám na zahradě vylíhnou dravé larvy slunéček sedmitečných, boj začíná. Larvy jsou velice rychlé a i přes neschopnost létat jsou velmi pohyblivé a schopné rychlého přesunu. Pokud máte letos mšice na všem, co roste, nejspíš se to už kolem nich hemží larvami slunéček, jelikož chytré berušky kladou svá oválná žlutá vajíčka tam, kde budou mít budoucí larvy o potravu postaráno.

Ilustrační foto.
Slimáci útočí na úrodu. Nejlepší je denně je sbírat, shodují se zahrádkáři

Tedy právě na vaše rostliny plné mšic. Larvy jsou v boji s mšicemi mnohem lepšími pomocníky než dospělí jedinci. Zní to neuvěřitelně, ale denně je jedna larva schopna spořádat až 50 mšic a za celý život larvy se toto číslo vyšplhá až na neuvěřitelné 4000. Slunéčka tedy na zahradě rozhodně chcete. Teď je ale otázka, jestli pouze sedmitečná, nebo jakákoliv.

Jak je rozeznat

Rozdíl mezi druhy slunéček je patrný už v samém počátku. Larva slunéčka sedmitečného, která vypadá trochu jako malý černo-oranžový krokodýl, je podlouhlá a hladká s jemnými černými chloupky, zatímco larva slunéčka východního má černé a oranžové štětiny po celé své délce. Naše berušky jsou po vylíhnutí jasně červené a většinou mají sedm teček, ale někdy se mohou vylíhnout i bez jediné tečky.

Oproti tomu slunéčko východní poznáte podle mnohem vyššího počtu teček, kterých bývá zpravidla 19. Někteří jedinci mají tak velké černé skvrny, že se mohou vzájemně slévat a budit dojem, že se jedná o černá slunéčka, která naopak mají dvě nebo čtyři malé červené tečky. Mohou ale být zbarvena například i žlutě, hnědě nebo červeně.

Slunéčko východní je oproti našim domácím beruškám mnohem odolnější, výkonnější a za den spořádá ještě více mšic. Je výborným přirozeným likvidátorem otravného savého hmyzu, ale má to několik háčků. Kdykoliv se totiž dostane do konfliktu s naším slunéčkem sedmitečným, vyhraje slunéčko východní, takže postupně vytlačuje původní druhy.

Kvasnice obsahují spoustu živin, které potřebují pro svůj růst také rostliny
Fantastický přípravek. Hnojivo z kvasnic ocení balkonové i pokojové rostliny

Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko? Na tohle se asijská beruška neptá a naše mírumilovné slunéčko doslova převálcuje. "Významná je konkurence o potravu a přímé žraní vajíček a mladších larev našich slunéček těmi asijskými," uvedl pro nase-voda.cz entomolog Oldřich Nedvěd z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Další nevýhodou je fakt, že když východní berušce dojdou mšice, začne požírat i vajíčka a larvy ostatních berušek, motýlů či jiného hmyzu. Chutná jí bohužel ale i pyl a sladké šťávy, které rostliny produkují.

A otázka na konec – koušou?

Pokud se domníváte, že něco tak roztomilého, jako je beruška, nemůže kousat, pak se pletete. Obzvlášť na konci léta, kdy hledají berušky svá zimoviště a došly jim veškeré zásoby jídla a pití, mohou člověka skutečně kousnout. Neživí se ovšem lidskou krví, ale vyhledávají vodu, přičemž se neostýchají doplnit ji ani potem z vaší kůže.

Nemusíte se ale obávat, žádné nebezpečí vám nehrozí. I když může kousnutí způsobit nepříjemnou bolest podobnou štípnutí od komára. "Stejně jako jiní brouci, i slunéčka mohou člověka kousnout. Citlivým osobám se pak vytvoří dočasný pupínek jako po štípnutí jiným hmyzem," potvrdil entomolog Oldřich Nedvěd.