Antigenní testy jsou podle Rážové vhodné především proto, že je výsledek známý do 20 minut. „U osob, které jdou na test, nemají příznaky a vyjdou jako pozitivní, je nutné potvrzení pomocí PCR testu,“ uvedla. Šíření nákazy je přitom možné i dva dny předtím, než se první příznaky choroby objeví, u některých nakažených se pak příznaky neobjeví vůbec.

Výhodou antigenních testů je tak včasné odhalení infekčních osob. „Tím, že je odizolujeme, zabráníme dalšímu šíření nákazy,“ vysvětlila Rážová. Právě proto by podle hlavní hygieničky měli lidé možnosti využít a nechat se bezplatně otestovat.

Epidemiolog Roman Prymula
Zpřísnění opatření nepomůže, domnívá se Prymula. Lidé jej nebudou respektovat

„Zdůraznila bych, že je třeba si uvědomit, že negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru nejste infekční. Nevylučuje ale nákazu v dalších hodinách po provedení testu. Je potřeba využít i možnosti opakovaného testování,“ varovala Rážová a také vyzvala, aby lidé dodržovali základní pravidla - hygienu rukou a dostatečné rozestupy.

Obzvláště důležité je podle Rážové odhalit pozitivní případy v převánočním období, kdy dochází ke stýkání většího počtu osob. „Nechat se otestovat před návštěvou příbuzných je nejlepší způsob, jak je ochránit,“ vysvětlila.

Registrační systém

Zúčastnit se mohou všichni občané České republiky se zdravotním pojištěním. Testování bude probíhat na odběrných místech a potrvá do 15. ledna příštího roku. Lidé se přitom budou moci nechat bezplatně testovat opakovaně, avšak nejvýše jednou za pět dní.

Na odběr se lidé mohou objednat pomocí registračního systému. „Co se týká dostupnosti a možností, záleží samozřejmě na konkrétním místě,“ upřesnil člen centrálního řídícího týmu Petr Šnajdárek. Testování bude přitom možné i 24. a 26. prosince. Odběrná místa budou v oba dny otevřena po dobu čtyř hodin. Uzavřena zůstanou 25. prosince a 1. ledna.

Zapojení praktických lékařů

Do plošného testování se na dobrovolné bázi zapojili i někteří praktičtí lékaři. „Jejich role je primárně v péči o nemocné pacienty. Jejich kapacity nejsou velké, v tuto chvíli jsme vytíženi víc než kdy jindy,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Testovat budou především svoje registrované pacienty. Rolí praktických lékařů je přitom zejména pomoci s testováním těch pacientů, kteří se z různých důvodů nemohou dostavit na standardní odběrná místa. „Chtěl bych pacienty požádat o to, aby se na termínu domlouvali telefonicky. Klíčové je udržet chod ordinací v běžném provozu,“ upozornil Šonka.

Na snímku člen odběrového týmu ukazuje pozitivní test na covid-19
Za neděli přibyly dva tisíce nakažených. Rizikové skóre zůstalo na 71 bodech

Lékaře, kteří se do testování zapojili, je možné dohledat v interaktivní mapě. „Jsou to přitom právě praktičtí lékaři, kteří rozhodují, koho otestují. Nejsou součástí nárokového testování na odběrných místech a není možné, aby kdokoli z ulice zaklepal a nechal se u nich otestovat,“ doplnil stomatolog Radek Mounajjed z iniciativy Lékaři pomáhají Česku.

„Velice si vážím všech ze zdravotnictví, kteří tuto poměrně rozsáhlou akci zajišťují. Chci poděkovat všem, kteří trasují na krajských hygienických stanicích, kteří testují v laboratořích, všem lékařům, sestrám. Chci jim poděkovat, že pokračují v práci, jsem jim za to vděčná,“ uzavřela Rážová.