Pěstování, účinky a využití černého jeřábu:

| Video: Youtube

Aronie, kterou lze pěstovat ve formě dvoumetrových keřů i jako živý plot či roubovaný stromek, je nenáročná rostlina. Skvěle odolává mrazu a je krásná po celý rok; ať už na jaře obsypaná bílými květy, později tmavými plody, nebo když se na podzim její listí zbarví do oranžových odstínů.

Využití plodů aronie

Aronie pochází ze Severní Ameriky, kde její plody sušili a používali už tamní indiáni. Sušené plody se ostatně používají dodnes. „Sušené bobule lze konzumovat přímo, nebo s nimi dochucovat například pokrmy teplé i studené kuchyně, čaje, zákusky, müsli či jogurty,“ uvedli lékárníci na webu Dr. Max s tím, že doporučená dávka je 1 až 2 polévkové lžíce denně.

„Plody lze sušit podobně jako šípky; jen tak na sluníčku, v sušičce nebo v otevřené troubě při 50 stupních. Pak je stačí rozdrtit a použít na nálev nebo do čajových směsí. Můžete je také nechat nabobtnat ve sklenici mléka či džusu a nakonec rozmixovat, čímž získáte zdravý koktejl. Nejzdravější však samozřejmě bude z čerstvých plodů,“ doporučil zájmový web Kondice.

Čerstvé plody se specifickou nakyslou chutí se používají na výrobu marmelád, zavařenin, želé, sirupů, dřní, likérů nebo ovocného vína.


Nahrává se anketa ...

Vitaminová bomba

Aronie podporuje metabolismus a díky vysokému obsahu jódu napomáhá ke správné činnosti štítné žlázy. Reguluje hladinu krevního cukru, podporuje játra i fungování žlučníku. 100% lisovaná šťáva je doslova vitaminová bomba. Pro vysoký podíl vitaminů i další látky se řadí aronie mezi superpotraviny.

„Aronie nabízí extrémně vysoké množství zdraví prospěšných prvků ve formě antioxidantů, vitaminů, minerálů a živin. I když je třeba provést ještě mnoho výzkumů ohledně jeho přínosů, v současné době se řadí mezi osm nejlepších v kategorii super ovoce,“ tvrdí specializovaný web Medium.

Rutin, který černý jeřáb obsahuje, podporuje cévní systém tím, že zpevňuje a rozšiřuje cévy. Aronie také snižuje hladinu cholesterolu. Působí i jako antioxidant, má příznivý účinek na závratě, na krevní tlak a působí proti stresu. Jako doplněk stravy se užívá při křečových žílách a hemeroidech. Pravidelná konzumace by mohla také pomoci pacientům s roztroušenou sklerózou a s Alzheimerovou chorobou. Účinky aronie při řadě zdravotních obtíží potvrzují i studie Výzkuméno centra lékařské biotechnologie.

Zdravotní výhody pohledem lékaře

Doktorka Rohini Radhakrishnan shrnula na medicínském webu Medicinenet sedm zdravotních výhod plodů aronie:

  1. Pomáhá snížit riziko rakoviny: Studie prokázaly, že bobule aronie mají velký potenciál při snižování rizika rakoviny. Antioxidanty přítomné v bobulích, zejména antokyany, pomáhají snížit růst buněk rakoviny tlustého střeva až o 60 procent. Když extrakty z aronie užívají ženy s rakovinou prsu, snižuje se tím oxidační stres v těle a tvorba volných radikálů do krve.
  2. Snižuje riziko chronických onemocnění: Aronie mají vysoký obsah polyfenolových antioxidantů. O nich je známo, že pomáhají udržovat dobré zdraví a mají silnou schopnost předcházet chronickým onemocněním, včetně cukrovky, kardiovaskulárních chorob a metabolické poruchy.
  3. Snižuje krevní tlak: Bylo prokázáno, že výtažky z aronie uvolňují tkáň na stěnách cév a pomáhají zlepšovat průtok krve. Tím snižují možnost rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a mohou pomoci v boji proti vysokému krevnímu tlaku v tepnách.
  4. Zlepšuje zdraví srdce: Příjem šťávy z bobulí aronie, asi 250 mililitrů denně, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zlepšuje srdeční činnost.
  5. Pomáhá při léčbě cukrovky: Studie naznačují, že bobule aronie mohou zlepšit metabolismus glukózy a regulovat úroveň cukru snížením inzulinové rezistence.
  6. Zlepšuje imunitní funkce: Plody aronie mohou podpořit a posílit imunitní systém. Extrakt z bobulí vykazoval silnou antibakteriální aktivitu proti škodlivým bakteriím, jako jsou Escherichia coli a Bacillus cereus. Kyselina ellagová a myricetin v extraktu z bobulí aronie mohou chránit před virem chřipky.
  7. Snižuje riziko infekcí močových cest: Studie ukazují silné snížení infekcí močových cest u pacientů, kteří pravidelně dostávali šťávu z bobulí aronie.

Černé bobule obsahují výrazně více léčivých látek než listy, i když i ty se však využívají. Plody uzrávají na konci srpna a během září.

Recepty z plodů aronie

Tři recepty, jak můžete využít plody aronie, přinesl Deník v článku Černá jeřabina zpomaluje stárnutí.

Macerát

  • Jednu velkou lžíci sušených plodů zalijeme půl litrem studené vody.
  • Necháme louhovat do druhého dne.
  • Potom scedíme a pijeme během dne pro zlepšení krevního oběhu a posílení cév.

Tinktura

  • Vezmeme jeden díl černých jeřabin a tři díly bílého alkoholu (nejlépe vodky).
  • Zalijeme a necháme louhovat tři týdny.
  • Občas směsí protřepeme. Následně přecedíme a dáme do uzavíratelné lahve.
  • Užíváme po kapkách.
  • Přípravek pomáhá při diabetu, zánětech, srdečních problémech. Posiluje pružnost cév a pomáhá ke snížení prahu bolestivosti.

Lahůdka proti chřipce

  • Kilo plodů dáme do pekáče, posypeme půl kilem cukru krupice a podlijeme asi dvěma deci vody.
  • Pomalu pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě padesát stupňů Celsia, dokud plody nepustí šťávu.
  • Dáváme pozor, aby se nepřipálily. Pokud se voda vydusí, přidáme podle potřeby další.
  • Jakmile pustí bobule šťávu, máme hotovo.
  • Naplníme směsí menší sklenice, uzavřeme a ještě sterilizujeme.
  • Užíváme v chřipkovém období na posílení imunity.

Džem z aronie:

| Video: Youtube

„Šťávu z aronie snadno získáte pomocí odšťavňovače. V chladničce vydrží dlouhou dobu i bez přidání chemických konzervantů, protože aronie obsahuje účinné antiseptické a antibakteriální látky. Pravidelné pití šťávy povzbudí imunitní systém a v případě nachlazení, chřipky a dokonce i zápalu plic se může stát podpůrným přírodním lékem. Šťáva má i mírně detoxikační vlastnosti,“ uvedla nezávislá spotřebitelská organizace Dtest.

Pěstování aronie

Narazit na keř aronie ve volné přírodě se vám jen tak nepodaří. Můžete si ji ale bez problémů vysadit na zahradě. Ideální doba je na jaře, nebo potom až na podzim. Aronie je nenáročná, daří se jí téměř ve všech typech půdy i různých nadmořských výškách. Nejlépe jí však vyhovuje vlhká půda.

Plody je nutné chránit především před ptáky, pro které jsou velkou pochoutkou. Lehce by se vám tak mohlo stát, že vás se sklizní předběhnou. Použít lze ochrannou síť, která se využívá na ochranu borůvek a ovocných keřů.

Co jíst a pít, abyste se cítili dobře a podpořili své zdraví? Tomuto tématu se věnujeme pravidelně. Přečtěte si další články níže: