Největší problém je maso

Maso je totiž bohatým zdrojem bílkovin, které tělu dodává energii a déle ho udrží v nasyceném stavu. Protein je neuvěřitelně důležitý, ale vegani ne vždy přijímají jeho správné množství prostřednictvím své stravy a mohou je nahrazovat klasikou v podobě proteinového prášku. Jenomže maso také obsahuje živiny, jako je vitamín B12 a železo, které pomáhají krvi a nervovým buňkám správně fungovat a podporují imunitní systém.

Margit Slimáková přednáší o výživě po celé republice
Abyste zhubli, nepotřebujete počítat kalorie, říká odbornice Margit Slimáková

A pak jsou tu ještě mléčné výrobky. Ty obsahují vitamíny A a D a jsou skvělým zdrojem vápníku. Tyto živiny přispívají k mnoha funkcím včetně reprodukčního zdraví a zdraví kostí. Pokud jíte pestrou veganskou stravu se spoustou luštěnin, zeleniny a obilovin, můžete z nich získat některé z těchto živin. Ale abyste získali množství živin, které potřebujete pro optimální zdraví, jsou doplňky stravy nutností.

Které doplňky jsou důležité

Nutriční specialistka Thalia Pellegrin tvrdí, že každý, kdo jí čistě rostlinnou stravu, by měl rozhodně užívat doplňky stravy. "Vidím hlavně vegany s nedostatkem železa a B12, protože nedokážou přijímat správné množství skrze svůj jídelníček,“ míní.

Dále je potřeba doplňovat vitamín A, bílkoviny a vápník. Zdá se vám, že je toho nějak moc? Jak říká Thalia Pellegrin, můžete mít opravdu zdravou stravu a cítit se skvěle, ale být veganem nutně neznamená být zdravý, takže opravdu potřebujete nějakou doplňkovou podporu.

Nesprávná poloha na toaletě může vést až k rakovině tlustého střeva.
Většina Čechů dělá na záchodě při vyprazdňování chybu. Může vést i k rakovině

Které látky jsou pro vegany doslova nutností? Jsou to vitamín B12, železo, vápník, vitamín D, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Dále je tu také problém s tím, že někteří vegani se silně spoléhají na zpracované potraviny a nemusí jíst různé druhy ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, které jsou potřebné k získání těchto klíčových živin.

Pokud tedy vegani nepřijímají stravou správný typ živin, je užívání doplňků stravy klíčové. Ale protože látek, které veganům ve stravě chybí, je skutečně velké množství, je nejjednodušší cestou ke zdraví pravidelné užívání multivitamínů.