Přestože první úmrtí na otravu jedovatým alkoholem se datuje už na sobotu 1. září, mimořádnou situaci mohli lékaři vyhlásit až ve čtvrtek odpoledne. Teprve tehdy měli potvrzeno, že jejich pacienti požili závadný metylalkohol a existuje podezření, že postižených by mohlo být mnohem více.

„Metylalkohol se v těle velmi rychle rozkládá a k jeho potvrzení je třeba provést vyšetření co nejdříve. První zemřelý nebyl přijat do nemocnice vůbec a další pacienti se k nám dostali až po několika dnech, kdy jsme nemohli metylalkohol zjistit. Podařilo se to až ve čtvrtek u další pacientky. To už nám po prvotním zapírání požití alkoholu přiznal i jeden z hospitalizovaných pacientů, jehož stav se po probrání z bezvědomí stabilizoval. Jeho kamarád lékařům také řekl, jaký alkohol pil a kde ho koupil. V té chvíli jsme informovali hygieniky, aby zasáhli a zabránili dalším otravám," řekl náměstek ředitele havířovské nemocnice pro léčebnou péči Jaroslav Lux.

Následující akce byla otázkou několika minut a Deník ji monitoroval téměř od samého jejího počátku. Hygienici situaci vyhodnotili jako velmi vážnou a kontaktovali policii a celníky. „Zásah byl zahájen teprve před chvílí. Hygienici, policisté a celníci provádějí kontrolu alkoholu a v této chvíli ještě nemáme informace, které bychom mohli poskytnout. Zkuste to nejdříve za hodinu," řekla ve čtvrtek před 18. hodinou na přímý dotaz Deníku krajská hygienička Helena Šebáková.

Razie na rozlévaný alkohol

Po celém Šumbarku, ale také v jiných částech města, se pohybovali kriminalisté, kteří objížděli prodejny s alkoholem čepovaným z barelů. Tam, kde bylo ještě otevřeno, okamžitě zastavili provoz. Do prodejny pak nastoupili hygienici a celníci, kteří alkohol odebrali k rozborům.

Zda se ve stáncích prodával závadný alkohol, prokáží až výsledky. Provozovatelé však zasahujícím orgánům řekli, kdo jim alkohol dodává, v jakém balení i v jakých intervalech. Celníci a kriminalisté se teď snaží dostat k samotnému výrobci, který s největší pravděpodobností porušil technologický postup. Za použití metylalkoholu k výrobě lihoviny, po jejím požití mu hrozí přísný trest za zabití.

Víme, že od počátku září zemřely dvě osoby - 59letá žena a 62letý muž a další tři lidé - 55letý a 51letý muž a 57letá žena - jsou pro vážný zdravotní stav hospitalizováni v nemocnici. Někteří poškození byli či jsou hospitalizovaní v havířovské či ostravské nemocnici," upřesnila informace policejní mluvčí Soňa Štětínská.

V pátek kolem poledne byl v havířovské nemocnici hospitalizován další pacient. Jedná se o mladší ženu. "Ano, v pátek jsme přijali dalšího pacienta. Je v kritickém stavu a v bezvědomí na našem oddělení ARO," potvrdil primář oddělení Robert Bocek. 

Později odpoledne byl přijat další pacient s otravou alkoholem. Jeho stav však naštěstí nebyl tak vážný. Přesto je hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Zdroj jedovatého alkoholu ještě znám není

"Byly nařízeny soudní pitvy zemřelých. Policisté zajistili i určité množství podezřelého alkoholu, který bude podroben expertize. V pátrání po případných dalších zdraví nebezpečných lihovinách policisté pokračují. Jedná se o čepovaný tvrdý alkohol. Kriminalisté dosud nemají k dispozici žádné výsledky nařízených rozborů, expertiz, ani pitev. Bylo by v této chvíli předčasné vyvozovat jakýkoli jednoznačný závěr, a to jak z hlediska souvislosti mezi úmrtími a požitím lihovin, tak i z hlediska případné trestní odpovědnosti konkrétní osoby. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z jednání proti životu a zdraví," dodala policejní mluvčí. 

Čím se lidé otrávili?

"Metanol nebo metylalkohol je jedovatý. Obecně se používá jako rozpouštědlo, nebo přísady do nemrznoucích nebo pohonných látek. Po požití se v organismu rozkládá, kdy z něj vzniká formaldehyd a kyselina mravenčí. Prvotními příznaky jsou potíže se zrakem, nastupují křeče, bezvědomí a v nejhorším případě také smrt," vysvětlila hygienička Šebáková.

Více o metylalkoholu čtete ZDE