Azyl najde v Petřvaldě u dcery, která se o něj bude se svým manželem starat. Příznivec fotbalu a kapely Kabát se teď ale bude muset naučit nově žít v absolutní tmě.

Obětí rozlívaného alkoholu se přitom stal velkou náhodou. Normálně totiž alkohol kupuje v nedalekém hypermarketu.

„Chtěli jsme se s bratrem podívat na fotbal a dát si panáka. Řekl mi, ať přijdu, že on něco koupí. Přitom chodíme pokaždé nakupovat do nedalekého supermarketu, ale bráchovi se bohužel už nechtělo, tak se zastavil přes ulici ve stánku. Bylo to poprvé a hned to takhle dopadlo. Byla to osudová chyba," vypráví Vladimír Lipina.

„Rum se mi zdál trochu silný, byl v něm jakoby víc cítit líh. Vypili jsme tak po dvou deci, takže šlo o celkem inteligentní pití a ne žádné bezhlavé opíjení, " vzpomíná.

Slepota u něj nenastala hned. „V pondělí ráno mi bylo špatně a k večeru jako by mi někdo vypnul žárovku a všechno se začalo stmívat. Bylo najednou šero a zrak se postupně stále horšil. Nyní nevidím vůbec. Doktoři přesně nevědí, jestli půjde o trvalý jev, nebo se to zlepší. Já doufám, že navěky slepý nebudu," věří Vladimír Lipina, který až dosud pracoval jako operátor v jedné z ostravských firem. Domů už se těší. Péče lékařů podle něj sice byla perfektní, doma je ale doma.

Dalším pacientům snad pomůže drahý lék

Zatímco první pacient může nemocnici opustit, další v nemocnicích zůstávají a jejich stav je velmi vážný, někdy až kritický. Právě v pátek do MS kraje dorazil účinný lék - fomepizol. Do ČR přivezl 50 balení norský toxikolog Erik Hovda. Pro jednoho pacienta je přitom zapotřebí 5 balení. Kolem poledne by měl Hovda přijet vlakem do Ostravy, kde má v aplikaci léku proškolit zdejší lékaře.

"Jsme domluvení, že lék budeme mít k dispozici. Bohužel, lék je účinný v akutní fázi. Pomohl by tedy bezprostředně po přijetí do nemocnice, kdy je zapotřebí bojovat s metylalkoholem. Pacientům, kteří jsou hospitalizovaní už několik dnů, tento lék nepomůže," řekl primář havířovského ARO Robert Bocek.

V kauze jedovatého alkoholu od začátku září zemřelo zatím 5 Havířovanů. Jedna žena zemřela už v květnu a její smrt pravděpodobně nesouvisela se současnou vlnou úmrtí a onemocnění.