„Vydala jsem příkaz k dodání do výkonu trestu," řekla Deníku soudkyně Šárka Skalská. Soudní příkaz ve čtvrtek převzala policie, která po Stoklasovi vyhlásila celostátní pátrání. Jeho fotografie a identifikační údaje se již objevily v policejním seznamu hledaných osob. 

Stoklasa byl nejprve Krajským soudem v Ostravě odsouzen k sedmi rokům vězení, vrchní soud mu v rámci odvolacího řízení vloni v červnu snížil trest na čtyři roky. Stoklasa v listopadu požádal o odklad nástupu do vězení ze zdravotních důvodů. Skončil totiž v psychiatrické léčebně. Vzhledem k jeho aktuálnímu stavu mu soud vyhověl. Odklad platil do 31. ledna. Stoklasa měl 1. února zaklepat na vězeňskou bránu. Místo toho požádal o další odklad. Tentokrát neuspěl. Písemné vyrozumění o zamítnutí ani výzvu k nástupu do žaláře nepřevzal.

Politik se ještě před časem pokusil situaci zvrátit podáním dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten ale v minulých dnech dovolání odmítl. Rozhodnutí pak krajský soud zaslal Stoklasovi, který je ale nepřebral. Zásilka se tak vrátila zpět soudu.

Středečním vydáním zatykače se Stoklasa zařadil po bok dalšího politika – exposlance Petra Wolfa (52 let), na kterého ostravský krajský soud 24. ledna letošního roku vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Wolf se vyhýbá nástupu do vězení, kde si má odpykat šestiletý trest za dotační podvod. Policisté z pátracího týmu jej v minulých dnech hledali na několika místech, zatím neúspěšně. V souvislosti s Wolfem se objevily spekulace o jeho možném úkrytu v zahraničí, například v Jihoafrické republice nebo Dominikánské republice.

JAN STOKLASA
Odsouzený ke čtyřem rokům vězení za úvěrový podvod

Z policejní databáze hledaných osob
Datum narození: 13. 5. 1972
Pátrání vyhlášeno: 7. 2. 2013
Bydliště: okres OSTRAVA
Nebezpečný: NE
Ozbrojen: NE
Nakažlivá nemoc: NE
Státní příslušnost: Česká republika
Výška: 175 až 185 cm
Zdánlivé stáří: 40 až 42 let

Popis osoby
Postava: střední
Barva vlasů: černé
Bydliště: Ostrava
Jan Stoklasa bydlí ve věžovém domě v Moravské Ostravě

PETR WOLF
Odsouzený k šesti rokům vězení za dotační podvod

Z policejní databáze hledaných osob
Datum narození 11. 6. 1960
Pátrání vyhlášeno 25. 1. 2013
Bydliště: okres OSTRAVA
Nebezpečný: NE
Ozbrojen: NE
Nakažlivá nemoc: NE
Státní příslušnost: Česká republika
Výška: 175 až 180 cm
Zdánlivé stář:í 52 až 53 let

Popis osoby:
Postava: obézní
Barva vlasů: hnědé
Barva očí: hnědá
Bydliště: Ostrava
Petr Wolf má s manželkou vilu v Ostravě-Petřkovicích. V této městské části ale není trvale hlášen. Trvalé bydliště má v Ostravě-Mariánských Horách.

Odměna za dopadení: NE

Za dopadení odsouzených pachatelů, kteří se vyhýbají nástupu do vězení, se v našich končinách odměna nevypisuje. Teoreticky by ji mohl vyhlásit soukromý subjekt za informace vedoucí k zdržení odsouzeného člověka. Z praxe jsou známy jen případy, kdy soukromá osoba nebo firma vypsaly odměnu za objasnění trestného činu a dopadení pachatele.

Hrozba dalšího trestu: ANO

Janu Stoklasovi i Petru Wolfovi nyní hrozí další až tři roky vězení, a to za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Trestní zákoník v paragrafu 337 hovoří jasně: „Kdo maří nebo podstatně ztěžuje výkon rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu veřejné moci tím, že bez závažného důvodu nenastoupí na výzvu soudu trest odnětí svobody nebo se jiným způsobem neoprávněně brání nástupu výkonu tohoto trestu bude potrestán odnětím svobody až na tři léta."

Priorita: STANDARD

Jan Stoklasa ani Petr Wolf nemají statut VIP uprchlíků. Pátrání probíhá standardním způsobem. O jeho průběhu policie neinformuje. Prioritu mají mimořádné situace, mezi které patří například pohřešování děti, starších nebo nemocných osob, případně hledání nebezpečných pachatelů.