K útoku došlo krátce před 5. hodinou v podniku poblíž křižovatky Národní a Dlouhé třídy. Dívku tam měl obtěžovat cizí muž. Podle dostupných informací jí měl za společnost nabízet peníze. Samotná mladá žena není havířovským policistům neznámá. 

Mužovy nabídky však odmítala a pak se musela bránit jeho intenzivnějšímu nátlaku. Už v podniku se jí zastal personál, když z toalet volala o pomoc. Když se jí podařilo od muže utéct, telefonovala na městskou policii, kde muže popsala a řekla, kterým směrem z místa utekl. Sama se dokonce za ním vydala, aby strážníkům popsala trasu jeho útěku.

"Na náš dispečink volal nejdříve nějaký občan, který oznámil, že v centru města slyší křik ženy. O dvě minuty později telefonovala samotná napadená, že se jí neznámý muž pokusil znásilnit. Řekla jeho popis a to, že utíká směrem k obchodnímu domu Elan. K místu byly vyslány naše autohlídky," řekl šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras.

Duchapřítomnost mladé ženy byla pro dopadení pachatele podstatná.

"Žena v krátkých intervalech telefonovala ještě dvakrát, kdy upřesňovala trasu útěku podezřelého. Na Hlavní třídě pak strážníkům řekla, že muž vběhl do dvorové části. Hlídka ho tam pak dostihla, a přestože se pokusil o útěk, byl zpacifikován a předán republikové policii. Ženě, na kterou dolehl šok, strážníci přivolali sanitku, která ji převezla do nemocnice k ošetření," dodal Muras.

Policie případ vyšetřuje s podezřením na trestný čin pokusu znásilnění. „Případ si převzala služba kriminální policie a vyšetřování. Zadržený muž čelí stíhání pro podezření z pokusu znásilnění. Napadená žena byla ošetřena s drobnými oděrkami a šokem," potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Vyšetřování pokračuje
Jak ukázalo vyšetřování, celý případ se mohl odehrát jinak. Už ve středu Deník získal informace o tom, že za nařčením ze znásilnění by mohly být zcela jiné důvody. Důvěryhodnost mladé ženy není příliš vysoká, ale prokázáno není ani tvrzení muže. Policisté zatím muže neobvinili a nadále se snaží rozluštit protichůdné verze obou zúčastněných aktérů. Pomoci by jim v tom měli svědci, zejména personál a hosté podniku, kde se incident odehrál.