Ze zabití dvouletého dítěte jsou podezřelí muž a žena z Ostravy. Podle dostupných informací chlapec na přelomu března a dubna utrpěl těžká zranění. Záchranná služba jej ve vážném stavu převezla do Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. I přes veškerou snahu lékařů se ho zachránit nepodařilo. Po několika dnech vážným zraněním podlehl.

Policie nyní obvinila muže a ženu. Mělo by jít o chlapcovu matku a jejího přítele z Ostravy. Zodpovídat se budou z trestných činů ublížení na zdraví s následkem smrti a týrání. Hrozí jim až pět až dvanáct let vězení. Na oba soud uvalil vazbu.

Jak Deníku řekl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný, dítě utrpělo zranění, u kterého bylo od samého počátku podezření na násilí. Zdravotnické zařízení posléze kontaktovalo policii. „Byla provedena soudní pitva, jejíž výsledky jsme předali polici," uvedl Oborný. Jaká zranění chlapec utrpěl, a co bylo příčinou smrti, mluvčí odmítl říct. „Případ vyšetřuje police. My jsme poskytli výsledky pitvy," řekl Oborný.

Právě na základě pitvy policie rozhodla o obvinění muže a ženy. Mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská potvrdila, že policisté vyšetřují smrt dvouletého dítěte a v této souvislosti obvinili dvě osoby.

"Kriminalisté krajského ředitelství prověřují veškeré okolnosti, které se týkají zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví a zločinu týrání svěřené osoby. Jedná se o úmrtí nezletilého dítěte v Ostravě. Kriminalisté na základě zjištěných informací obvinili dvě osoby. Soud rozhodl o vzetí obviněných do vazby. S ohledem na citlivost případu a probíhající úkony trestního řízení není možné v této chvíli sdělit bližší informace," uvedla Štětínská.

Znásilnění

Obětí dalšího neskutečného zločinu je seniorka z Ostravy. Ta v úterý oznámila, že byla znásilněna ve svém bytě. „Ostravští kriminalisté začali prověřovat okolnosti závažného zločinu mravnostního charakteru, jehož obětí se stala žena seniorského věku. Poté, co otevřela dveře neznámému muži, který uvedl jako záminku vstupu provedení revize plynu, byla bezprostředně v předsíni bytu znásilněna," řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že ke zranění ženy nedošlo. Oběť však utrpěla šok. Podle Holčákové by senioři měli být při vpouštění cizích lidí k sobě domů velmi obezřetní.

„Znovu opakujeme, aby do svých obydlí nepouštěli neznámé osoby a to pod žádnou byť sebevěrohodnější záminkou. Pakliže je návštěva neznámého dopředu avizována – například u různých oprav a podobně – požádejte příbuzné či sousedy o účast v době provedení práce či úkonu," řekla Holčáková.

Kriminalisté na místě činu zajistili stopy, které nyní vyhodnocují. „Zjišťujeme indicie k pachateli tohoto zavrženíhodného činu," dodala Holčáková. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin znásilnění, za který pachateli hrozí dva až deset let vězení.