Důchodkyně si šla ve čtvrtek odpoledne nakoupit do prodejny v centru města. Na chodníku ji oslovila žena romského etnika, která jí nabídla pomoc v léčení zdravotních neduhů.

„Ona se mě zeptala, jestli mě něco bolí. No v mém věku mě samozřejmě něco bolí. Za léčení chtěla peníze. Když jsem jí dávala pětistovku, tak přišel jiný muž, který řekl, že je od policie. Povídal, že ženu už delší dobu sledují, že je to zlodějka a nejsem ten den první případ," popsala 76letá žena počátek případu.

Jak se ukázalo, byl to jen počátek předem promyšlené lsti. Podvodníci totiž nechtěli jen peníze, které měla žena u sebe.

„Ten policista mě doprovodil k domu, kde mi řekl, že za chvíli přijde a vše zadokumentuje. Po chvíli skutečně přišel a chtěl vidět všechny mé peníze a cennosti. Prý je potřeboval k případu. Všechno si odnesl a já zjistila, že mám prázdnou i peněženku. To už mi došlo, že mě okradli a zavolal jsem policii. Přišla jsem o všechno. O asi 12 tisíc korun, zlaté řetízky a prstýnky," dodala.

„Policisté případ vyšetřují s podezřením na spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody, kterého se dopustili dosud neznámí pachatelé," potvrdil policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Zhrozen záludností podvodníků byl i syn okradené ženy: „Já matce několikrát říkal, aby nikomu nevěřila a nepouštěla domů. Bohužel, podvodníci byli lstivější."

Ve městě přitom nejde o jediný takový případ. Podvedených starých lidí je více. Někteří se na policii obrátili, když popsali obdobný způsob okradení.

Služební průkaz. V souvislosti s těmito případy policie opět varuje.

„Policista vždy prokazuje příslušnost k policii služebním stejnokrojem, případně služebním průkazem s fotografií. Při výkonu služby v občanském oděvu prokazuje svoji příslušnost k policii rovněž služebním průkazem, případně odznakem, který tvoří kovový ovál modré barvy s orámováním ve stříbřité barvě. V horní části odznaku je plastický symbol policie, pod ním jsou tři vodorovné pruhy ve státních barvách a nápis „SLUŽBA KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ". V dolní části odznaku je pětimístné identifikační číslo," popsal mluvčí Kolátek.

Zejména starší lidé by měli být velmi obezřetní. Neměli by důvěřovat lidem, které neznají. V případě problémů mají požádat o pomoc kolemjdoucí.

„Chování obou mužů neodpovídá postupu policie. V případě podezření, že se nejedná o policistu, ale podvodníka, mohou lidé požádat, aby je doprovodil na služebnu a ne do bydliště," doplnil k varování policejní mluvčí.

Rukávový znak. Služební odznak. Odznak kriminální policie.