Ani vězení, ve kterém si za heroinové zločiny odpykává třináct a půl roku, nezabránilo kosovskému Albánci Naimu Kollčakuovi v organizování dalších drogových kšeftů. Tohle tvrdí obžaloba v případu, kterým se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Albánci hrozí dalších až dvanáct let za mřížemi.

Kromě Kollčaku v procesu figuruje i jeho známá. Ta jej navštěvovala ve věznici, kde si odpykává předchozí drogový trest. Kollčaku jí údajně dával instrukce k vyzvednutí heroinu, který měl schovaný ve svém dřívějším bytě. K hovorům s přítelkyní používal i telefon propašovaný do žaláře.

Úkryty

Podle obžaloby Kollčaku ve svých bytech ukryl heroin. V prvním z nich měl více než pět kilogramů substance obsahující třináct a půl procenta heroinu. To představovalo přibližně 730 gramů heroinu. Drogu uložil nad sníženým stropem toalety. V druhém bytě využil prostor za obložením stěny chodby, kde se nacházelo přes půl kilogramu heroinu.

Kollčaku drogu schoval těsně před svým zadržením v dubnu 2008. Několik let se k ní nemohl dostat. Později se prý domluvil s přítelkyní, která jej navštěvovala ve vězení. Žena postupně z bytu odnesla nejméně 550 gramů heroinu za 550 tisíc korun. Podle pokynů jej předala dalšímu člověku, od kterého inkasovala peníze. „Se získanými penězi ale naložila v rozporu s instrukcemi obžalovaného a ponechala si je pro svou potřebu," uvedl státní zástupce.

Kollčaku je kromě drogových zločinů obžalován i z nedovoleného ozbrojování. V jednom z úkrytů v pražském bytě se totiž nacházely dvě pistole. Kollčaku i jeho známá jakoukoliv vinu odmítají. Hlavní líčení je plánováno do pátku. Zda padne rozsudek, není jasné.

Trest

Kollčaku byl již v minulosti za drogové zločiny několikrát odsouzen. Naposledy jej v roce 2010 Krajský soud v Ostravě poslal na třináct a půl roku do vězení. Albánec byl hlavou mezinárodního gangu, který se pokusil propašovat čtyři kilogramy heroinu ze Švédska do České republiky. Najatého kurýra však i s heroinem v autě přistihli policisté v Helsingborgu. Kromě heroinových zločinů se Kollčaku a další členové gangu zodpovídali i z výroby a distribuce pervitinu na Ostravsku a také z pokusu o dovoz efedrinu ze Srbska do České republiky. Kollčaku veškerou vinu odmítl. Prý se stal obětí komplotu a hry tajné služby, s níž odmítl spolupracovat.

Kollčaku se před soudem ocitl i v roce 2003. Tehdy za pašování pětatřiceti kilogramů heroinu dostal deset roků. O dva roky později mu byl trest snížen na polovinu.