V pátek ráno se v budově Krajského soudu v Ostravě setká se státním zástupcem, aby případně uzavřeli dohodu o vině a trestu. Neveřejného jednání se mohou zúčastnit i pozůstalí a další poškození, včetně jejich právních zástupců.

Soud, na jehož půdě schůzka proběhne, nemá se setkáním nic společného. Vyhověl jen žádosti krajského zástupce, jenž požádal o poskytnutí vhodných prostor s dostatečnou kapacitou.

Chci dohodu

S návrhem uzavřít dohodu o vině a trestu přišel Zdeněk K. v samotném závěru vyšetřování žhářského útoku. Šance jsou poměrně vysoké. Zdeněk K. totiž sdělil státnímu zástupci Petru Królovi výši trestu, který je připraven přijmout.

K okresnímu soudu v Karviné byl předveden Zdeněk K., kterého policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení v souvislosti s požárem domu v Bohumíně, 11. srpna 2020.
Žhář z tragédie v Bohumíně jde do vazby. K soudu dorazil v neprůstřelné vestě

„Dá se říct, že má představa by mohla být akceptována, což je patrné z návrhu pana obviněného, který mi sdělil svou představu,“ řekl již dříve Deníku Michal Król.

Podle všeho je Zdeněk K. smířen i s doživotím. To je taky jediný trest, který by akceptovali pozůstalí.

Ti ale do samotné dohody mezi žalobcem a Zdeňkem K. o výši trestu zasáhnout nemohou, a to ani prostřednictvím svých právních zástupců. Dostanou pouze prostor k vyjádření se k nárokům na náhradu škody a postoji Zdeňka K. k jejich požadavkům.

I bez jejich souhlasu je ale možné dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a Zdeňkem K. uzavřít. Poté by o jejím schválení, či neschválení rozhodoval soudu.

Smrt

Při úmyslně založeném požáru v 11. patře věžového domu v Bohumíně zemřelo vloni 8. srpna jedenáct lidí, z toho pět po skoku z výšky. Mezi oběťmi byly i děti a těhotná žena. V bytě probíhala oslava, které se zúčastnili i příbuzní Zdeňka K., včetně manželky, jež se od něj odstěhovala do bytu k synovi.

Bohumín, žhářský útok, po stopách pachatele.
Žhář z Bohumína nechal uhořet syna i vnuka. Nikdo to nechápe

S tím se Zdeněk K. nedokázal smířit. Ke dveřím si přinesl dvě PET lahve s benzinem. Když mu na zazvonění jeden z přítomných otevřel, vylil dovnitř hořlavinu. Zbytkem polil zabouchnuté dveře. Poté vytáhl zapalovač. Po zadržení prohlásil, že chtěl všechny pouze vystrašit.