K činu došlo vloni v červnu. Cizinec pracoval v moravskoslezské metropoli v obchodě se spotřebním zbožím. Do České republiky přijel dva týdny před incidentem, kvůli němuž nakonec zmeškal vlastní svatbu. V termínu jejího konání už totiž pobýval ve vazbě.

Kulturista

Osudného dne si cizinec, jenž propadl kulturistice, napíchal do svalů steroidy. Pak vyrazil na Stodolní ulici, kde vypil deset piv, které proložil několika půlkami tvrdého alkoholu.

Křižovatka na hranici Poruby a Svinova, kde se staví nový Lidl, bude celé prázdniny mimo provoz.
Odříznutá. Nová výzva pro řidiče v Ostravě. Jak se dostat do Poruby a zpět

Vzápětí se začal chovat jako smyslů zbavený. Napadl jednoho z hostů, kterého neoprávněně obvinil z krádeže své peněženky. Po krátké hádce ho před barem srazil k zemi. Pak bezvládně ležícímu protivníkovi skočil na hlavu. Následně mu ještě dupl na obličej.

Při výslechu uvedl, že si prakticky nic nepamatuje. „Nevzpomínám si na to,“ prohlásil. Když sledoval záznamy kamerového systému, jen kroutil hlavou nad tím, co udělal.

Trest

Muž nejprve stanul před Okresním soudem v Ostravě, který jej poslal na pět let za mříže. Také ho na pět let vyhostil z České republiky. Jak zaznělo v jednací síní, moc nescházelo a násilník se mohl zodpovídal z pokusu o vraždu.

Přípravné fotbalové utkání: Baník Ostrava - FK Fotbal Třinec, 5. srpna 2020 v Ostravě. Ilustrační foto
EXKLUZIVNÍ ANKETA OSOBNOSTÍ: Jak v sezoně dopadne Baník? Odpovídal i Krajčo

Polák se odvolal ke krajskému soudu, kde v těchto dnech dosáhl snížení o jeden rok. Ve vězení tak stráví „jen“ čtyři roky. Možná mu pomohla i přímluva a dopis jeho krajanů a farníků, kteří ho vylíčili jako slušného člověka. Pětileté vyhoštění zůstalo v platnosti. Zraněné oběti musí cizinec vyplatit více než 650 tisíc korun.

Ústavní soud

Krajský soud před časem řešil podobný případ, který se také odehrál ve Stodolní ulici. I tehdy útočník naskočil oběti na hlavu. Tentokrát ale žalobce jednání kvalifikoval jako vražedný pokus. Ostravský a posléze i odvolací vrchní soud mu daly za pravdu. Muž dostal jedenáct let žaláře. Jeho obhájce podal dovolání k Nejvyššímu soudu, které ale bylo odmítnuto.

Rodina podle informací Deníku nyní prostřednictvím advokáta podala stížnost k Ústavnímu soudu.