Podle ceny to měly být zlatem posázené podprsenky nebo diamantové objímky. Ve skutečnosti se ale jednalo o důmyslný zločin.

Kuriózní případ, v němž jako nástroj daňových podvodů figurovalo zboží předražené o tisíce procent, uzavřel v těchto dnech Krajský soud v Ostravě. Na sedm let poslal do vězení muže, který vymyslel na první pohled geniální plán, jak rychle zbohatnout. Rozhodl se vyvážet do Afriky cenově nadhodnocené věci a následně žádat o vrácení daně.

Síť firem

Podnikatel obstaral výrobky v hodnotě několika málo korun. Poté prostřednictvím bílých koní po celé republice vytvořil síť firem, které si předměty mezi sebou prodávaly či je kompletovaly. Konečná cena se v závěru zvýšila o tisíce procent. Například z Číny dokázal velmi levně sehnat podprsenky a další spodní prádlo. Když je expedoval do Afriky, muselo být podle ceny posázeno zlatem.

„Husarský" kousek se mu povedl také s trubkovými sponami. V běžném obchodě se objímka dala pořídit i kolem deseti korun. Obchodníci ale cenu postupně navýšili až na 1200 korun. Zboží, které se vešlo na dvě palety, tak mělo konečnou hodnotu kolem osmasedmdesáti milionů korun. Jelikož formálně bylo vše v pořádku, celníci museli zásilku pustit. Objímky putovaly do Afriky k neexistující firmě. Nakonec zůstaly za mořem ve skladě, kde propadly přepravní společnosti. Firma pak požádala o vrácení údajné patnáctimilionové daně.

Muž používal propracovaný systém, do kterého zapojil najaté bílé koně. Ti dle jeho instrukcí pro jednotlivé transakce zřizovali firmy, přes které zboží putovalo. Společnosti měly sídla po celé republice tak, aby spadaly pod různé finanční úřady a ztížily své odhalení.

Všímavý finanční úřad

Vše vyšlo najevo, když moravskoslezskou policii kontaktoval jeden z ostravských finančních úřadů. Jeho zaměstnanci pojali podezření, že se žádostí o vrácení daně není něco v pořádku. Policisté začali celou síť detailně rozebírat, až se dostali k hlavnímu organizátorovi. Díky všímavosti finančního úřadu a následné práci kriminalistů se podařilo zabránit vyplacení většiny požadovaných peněz.

Soud muži vyměřil sedm let ve věznici s ostrahou. Kromě něj stanulo před soudem i jeho sedm pomocníků. Vesměs se jednalo o bílé koně, kteří o celém plánu neměli ani potuchy. Všichni vyvázli s podmíněnými tresty.

Rozsudek zatím není pravomocný.