Obžalovanými byli bratr, sestra a jejich rodiče. Podle státního zástupce se různou měrou podíleli na nelegálním obchodování s tabákem, při kterém vznikla několikamilionová škoda.

VELKOSKLAD

Sourozenci z Ostravy provozovali velkosklad s tabákovými výrobky. Částečně si však měli počínat v rozporu se zákony, což vedlo k daňovému úniku. Do něj měli být zapojeni i jejich rodiče.

Ti prý ve svém domě v Ostravě skladovali neoznačený tabák a také jej pomáhali balit.

K údajným daňovým únikům docházelo od července 2014 do dubna 2016. Řezaný tabák byl prostřednictvím České pošty zasílán ve spotřebitelském balení do trafik v několika krajích České republiky. Státní zástupce tvrdí, že šlo bezmála o tři tuny. Obžalovaní vinu odmítli.

První tresty jim letos v únoru uložil Krajský soud v Ostravě. Sourozencům uložil shodně pět a půl roku žaláře, rozhodl také o propadnutí majetku, rodiče byli potrestáni propadnutím majetku. Následovalo odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci, který se v těchto dnech případem zabýval. Trestní senát potvrdil rozsudek u rodičů, u sourozenců však provedl změny. Ty největší se týkaly ženy. Ta nakonec do vězení vůbec nepůjde. Místo pěti a půl roku žaláře jí nově soud vyměřil podmíněný tříletý trest s odkladem na zkušební lhůtu pěti let. Dostala také peněžitý trest 2,9 milionu korun. V případě neuhrazení by šla na dva a půl roku do vězení.

DĚTI

Tříletý podmíněný trest je pod spodní hranicí sazby, která činí pět až deset let. „Bylo to zejména kvůli poměrům obžalované. Stará se o tři nezletilé děti, o které by se manžel nezvládl starat,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. Další změnou je zrušení častí původního rozsudku, ve kterém bylo u ženy rozhodnuto o propadnutí majetku.

Polepšil si i její bratr. Ve vězení stráví o půl roku méně, tedy pět let. Dostal však navíc peněžitý trest ve výši milionu korun. Když částku nezaplatí, čeká ho dalších šest měsíců navíc. Také u něj soud zrušil verdikt týkající se propadnutí věci.

Proti rozsudku Vrchního soudu v Olomouci není odvolání.

Ilustrační foto.
Kabelkového lupiče z Ostravy zachránil nízký věk