Platí to bez výjimky pro všechny příchozí, příslušníky vězeňské služby počínaje a policisty a advokáty konče. 

Ilustrační foto.
Nejen elitní české fotbalové ligy, ale také nižší soutěže zastaveny!

Lidé mířící za svými vězněnými příbuznými a známými jsou předem upozorněni, aby v případě respiračních či jiných zdravotních obtíží návštěvu odložili. 

Online reportáž

„Cílem všech opatření je ochrana příslušníků a zaměstnanců sboru, vězňů a dalších osob, tak aby se maximálně omezila rizika přenosu nákazy. Vězeňská služba je připravena tato opatření dále zpřísnit, pokud by to situace vyžadovala,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová, podle které je vězeňská služba z hlediska možného šíření nákazy potencionálně velmi zranitelnou institucí.

„Na rozdíl od škol, řady úřadů, továren a některých dalších institucí ji nelze uzavřít. Její chod musí být za jakékoliv situace z důvodu bezpečnosti zachován,“ dodala mluvčí. 

Ilustrační foto.
První nakažený koronavirem v kraji, muž z Novojičínska, který lyžoval v Itálii

Opatření se týká i dvou ostravských žalářů ­– Věznice Heřmanice a Vazební věznice Ostrava – které dosud nezaznamenaly žádný problém ani případ člověka, jenž by přišel s teplotou přes osmatřicet stupňů.

Kromě důkladné kontroly u vstupu obě káznice přijaly i přísná hygienická opatření. „A to jak u zaměstnanců, tak i vězněných osob,“ uvedl ředitel Věznice Heřmanice Petr Kadlec. V heřmanickém žaláři odsouzení pracují jako doposud. „Zaměstnavatelé nám vyšli vstříc tím, že zpřísnili podmínky v oblasti hygieny. Je to i v jejich zájmu,“ doplnil Kadlec.

Evidováno zatím není žádné infekční onemocnění, kvůli kterému by bylo nutné přijímat mimořádná opatření týkající se izolace nebo převozu do vězeňské nemocnice v Brně. „Jsme ve střehu a na všechno dáváme pozor,“ Kadlec.

KRIZOVÉ SCÉNÁŘE

Podobná situace je i ve Vazební věznici Ostrava. 

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat buduje azyl pro opuštěné kočky v Mariánských horách, 9. března 2020 v Ostravě. Členka spolu Jitka Kynčáková.
PODÍVEJTE SE: Ostravská kočičí máma! Svého času i pro 44 koček v bytě 2+1

„Máme zpracovány plány, jsme připraveni na různé krizové scénáře. Přijímáme opatření obdobná jako celá republika. Kromě měření teploty máme řadu opatření týkající se prevence, častěji dezinfikujeme prostory a podobně,“ uvedl ředitel vazební věznice Roman Záhorský.

Vedení také vychází vstříc zaměstnancům, kteří se kvůli zrušení výuky na školách musejí starat o své děti. „Tam, kde to jde, upravujeme pracovní dobu,“ řekl Záhorský.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník