„Na jaře loňského roku zahájili příslušníci celní protidrogové jednotky trestní prověřování skupiny osob z Karvinska, Novojičínska a Vsetínska, která se měla zabývat nelegální distribucí marihuany včetně jejího následného vývozu do Polska a na Slovensko," uvedla Zdobnická s tím, že hlavní organizátor z Českého Těšína prodával marihuanu dalším odběratelům z Karviné a okolí.

Dodával ji také cizincům z Polska a Slovenska, kteří drogu distribuovali do svých zemí.

„Sám také marihuanu vyvážel do Polska. Na této trestné činnosti se podílela i žena z Českého Těšína," doplnila Zdobnická, podle které mezi hlavní dodavatele drogy patřili i muži z Novojičínska a Vsetínska.

V závěrečné fázi vyšetřování zásahová jednotka celní správy ve spolupráci s karvinskými kriminalisty zadržela hlavního organizátora a jednoho z dodavatelů při předávce kilogramu marihuany v Českém Těšíně.

„Následně byly zadrženy další dvě osoby podílející se na páchání této trestné činnosti. V rámci domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků včetně vozidel se podařilo zajistit dalších čtyři a půl kilogramu marihuany, pervitin, finanční hotovost téměř tři miliony korun a věcné a listinné důkazy, které budou předmětem dalšího zkoumání," řekla Zdobnická.

Všichni zatčení jsou obviněni z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Kriminalisté a celníci nadále intenzivně pracují na vyšetřování tohoto případu," uzavřela Zdobnická.