Senior je oba pozval k sobě domů. Následoval osvědčený postup, kdy muž vytáhl pětitisícovku s tím, že menší bankovku bohužel nemá. Vzápětí požádal o její rozměnění tak, aby si nájemník mohl nechat část peněz představující přeplatek.

„Senior tedy zamířil ke svým úsporám a byl pravděpodobně sledován neznámou ženou, která tak zjistila místo uložení peněz. Po odchodu dvojice muž zjistil, že mu scházejí nejen úspory, ale i původní bankovka, která měla představovat z části přeplatek za energii," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Pokud se dvojici podaří dopadnout, mohla by za mřížemi strávit až pět let.

Policisté v této souvislosti varují, že s blížícím se koncem roku může aktivita podvodníků narůstat. Vystupovat mohou jako pracovníci provádějící odpočet vody, elektřiny nebo plynu, vyloučeno není také zopakování osvědčené finty s přeplatkem.

„Apeluje nejen na seniory, aby nereagovali na obdobné záminky a neznámé osoby nevpouštěli do svého obydlí. Jakékoli přeplatky za energie jsou zpravidla účtovány bezhotovostní platbou. Vhodné je rovněž celoživotní úspory uložit do finančních ústavů," doporučila Holčáková.