Na její pevnou telefonní linku zavolal neznámý muž, který se představil jako vnuk. „Po ženě následně požadoval zapůjčení padesáti tisíc korun potřebných k zakoupení osobního automobilu s tím, že pro peníze si do půl hodiny přijde sekretářka, jelikož on je zaneprázdněn," uvedl Petr Svoboda z ostravské policie s tím, že postupně pak volal ještě třikrát.

Ujišťoval se, že mu žena peníze půjčí, a také se ptal, zda by mu nemohla poskytnout ještě vyšší hotovost. Obezřetná důchodkyně však vytušila, že něco není v pořádku. Zavolala proto matce pravého vnuka, aby si ověřila, zda peníze skutečně potřebuje. Když zjistila, že to není pravda, kontaktovala policisty. Ti okamžitě vyrazili k domu, kde čekali na spojku, která měla peníze převzít. Nikdo však nepřišel.

„Namístě je vyslovit paní velikou pochvalu. Zachovala se naprosto skvěle a měla by jít příkladem všem seniorům, kteří by se mohli stát obětí podvodů," uvedl Svoboda.

Případů, kdy zloději pod různými záminkami připraví starší lidi o peníze, přibývá. V roce 2010 ostravští policisté vyšetřovali pětapadesát činů, o rok později jich bylo o čtyři více. Letos jich do současné doby evidují dokonce sedmdesát. Jsou mezi nimi i podvodníci vystupující jako falešní vnuci. Bývají tak přesvědčiví, že často odcházejí s částkami v řádech deseti- i statisíců korun, což mnohdy představuje celoživotní úspory důvěřivých lidí. Jen letos připravili podvodníci ostravské seniory o více než jeden a půl milionu korun.