Jednání doprovázely hádky, boj o každé slovíčko v protokolu, vrcholem pak bylo vykázání ze soudní síně. Musel ji opustit muž sedící v prostoru pro veřejnost. Dotyčný se po napomenutí za hlasité poznámky a rušení klidu pustil do polemiky se soudkyní. Ta jej opakovaně upozornila na možnost vykázání. Po chvíli k tomuto kroku opravdu sáhla, což dotyčný dlouze komentoval. Zvedl se až poté, co mu soudkyně pohrozila přivoláním justiční stráže.

„Nerespektuje, co mu bylo soudem sděleno, diskutuje se samosoudkyní, proto se vykazuje z jednací síně,“ konstatovala soudkyně. Muž se před opuštěním místnosti nelichotivě vyjádřil k práci soudu. „Upozorňuji soud, aby se choval vážně a nedělal z toho šaškárnu. Soucítím s obžalovanými. Takový výkon justice mě jako občana uráží,“ prohlásil.

Bazaly na archivním snímku Zdeňka Bernadta.
Bazaly mají 60 let: zbyly jen vzpomínky. Tvrdost pevnosti Baníku poznal i Bayern

Soudkyně se několikrát dostala do sporu i s Matlachovou obhájkyní. Ta mimo jiné požadovala, aby byl průběh celého hlavního líčení nahráván. To ale samosoudkyně odmítla s tím, že z personálních i dalších důvodů bude vše zaznamenáno formou diktovaného protokolu, ke kterému se všichni mohou vyjádřit.

POSUDEK

Obžalovaní znalci vypracovali posudek týkající se smrti manželky a dcery Petra Kramného, které zemřely během rodinné dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle verdiktu soudu je elektrickým proudem zavraždil Kramný, jenž byl pravomocně odsouzen k osmadvaceti rokům vězení.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Liberty House může převzít kunčickou huť ArcelorMittal

Souzení experti však ve svém společném posudku jako možnou příčinu smrti označili otravu. Státní zástupkyně je přesvědčena, že jejich posudek byl nepravdivý a účelový.

„Úmyslně uváděli jednostranné, protichůdné a nepravdivé skutečnosti,“ konstatovala žalobkyně.

Matlach a Fargaš vinu důrazně odmítli a na svém posudku trvali. Naopak poukázali na údajné nesrovnalosti a pochybnosti v práci znalců, kteří hovořili o smrti v důsledku zásahu elektrickým proudem. Obžalovaným hrozí až tři roky vězení.

Hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek.

Ilustrační foto. Pochod fanoušků Baníku Ostrava na stadion, 7. dubna 2019 v Ostravě.
Policie obvinila další Baníkovce z přepadení opavských fanoušků
Kontrolní akce Policie ČR na dodržování pravidel při jízdě a přes železniční přejezdy, Polanka nad Odrou, 27. března 2019 v Ostravě.
Začala velikonoční razie, policisté budou všude