Neznámému podvodníkovi, kterého znala jen přes internet, naletěla osmapadesátiletá žena z Ostravy. Během tří měsíců mu poslala v přepočtu 267 tisíc korun.

Dotyčný vystupoval jako cizinec pracující v jedné z afrických zemí. Údajně se dostal do finančních problémů a potřebuje pomoc. Veškeré kontakty probíhaly prostřednictvím internetu v cizím jazyce.

„Po krátké emailové komunikaci následovala první záminka a žádost o zaslání peněz. Neznámý uváděl, že je cizinec. Nejprve ženě sdělil, že je pracovně v jedné z afrických zemí a nemůže použít vlastní platební kartu. Dále popsal způsob, jakým lze peníze do zahraničí zaslat," uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Po úsporách došlo na půjčky

Žena mu uvěřila a peníze skutečně začala posílat. Její internetový přítel však přicházel s dalšími požadavky, které umně zdůvodňoval. Pokaždé se dušoval, že celou částku čestně vrátí. Oběť mu natolik důvěřovala, že si kvůli němu dokonce vzala půjčky.

Když pochopila, že své peníze zřejmě nikdy neuvidí, šla na policii. Pokud se nepoctivce podaří odhalit a dopadnout, hrozí mu za trestný čin podvodu až pět let vězení.

Ostravští policisté v minulosti řešili několik podobných případů, kdy lidé poslali peníze člověku, s nímž se nikdy neviděli. Například osmapadesátiletý muž z Ostravy se přes inzerát seznámil se ženou z druhého konce republiky. Přestože byli v kontaktu pouze prostřednictvím SMS zpráv, postupně jí zaslal přes milion korun. „I on, aby uspokojil roztodivné záminky neznámé, sjednal několik úvěrů a peníze postupně zaslal," uvedla Holčáková.

Jak se později ukázalo, ze ženy, která mu slibovala společnou budoucnost, se nakonec vyklubal muž. Navíc vyšlo najevo, že dotyčný stejným způsobem podvedl i další lidi. Případ se ale k soudu nedostal. Podezřelý muž totiž v průběhu vyšetřování zemřel.