Na svobodě se již mohl ocitnout exposlanec Petr Wolf, odsouzený k šestiletému žaláři za dotační podvod. Stačilo, aby v lednu 2013 místo útěku před spravedlností nastoupil do vězení.

Nyní by po odpykání části trestu mohl požádat o podmíněné propuštění na svobodu. Místo toho již tři roky vede život psance.

Koncem ledna 2013 na něj Krajský soud vydal příkaz k dodání do vězení. Od té doby po bývalém politikovi neúspěšně pátrá policie, která je však přesvědčena, že ho dříve či později zadrží.

Exposlanec Petr Wolf se do povědomí veřejnosti dostal v červnu 2008, kdy opustil poslanecký klub ČSSD a poté odešel i ze strany. Důvodem měly být údajné nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD. O několik dnů později Wolf oznámil, že jej tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek během prezidentských voleb v únoru 2008 vydíral. Prý mu vyhrožoval, že pokud nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který měl odhalit nedostatky ve Wolfově firmě. O zhruba měsíc později se někdo vloupal do Wolfovy poslanecké kanceláře v Ostravě. Zmizel notebook a další věci. Pachatele se nepodařilo dopadnout a policie případ odložila. 

„Pátrání pokračuje. Jde nadále o hledanou osobu. Další informace v této chvíli zveřejňovat nebudeme," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Podle člověka obeznámeného s případem je pátrání věnována mimořádná pozornost.

„Navenek to možná tak nevypadá, ale dělá se do toho opravdu hodně," řekl Deníku s tím, že dopadení exposlance je pouze otázka času.

Zneužití dotace

Petr Wolf byl odsouzen za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí. Krajský soud v Ostravě mu v lednu 2012 vyměřil pět let vězení.

Vrchní soud v Olomouci v říjnu téhož roku trest zpřísnil o jeden rok. Kromě toho exposlanci uložil pětimilionovou pokutu. Spolu s Petrem Wolfem byla k podmíněnému tříletému trestu a milionové pokutě odsouzena i jeho manželka Hana.

Petr Wolf proces označil za politický, což soudci důrazně odmítli.

„Po celém provedeném dokazování zastáváme jednoznačné stanovisko, že se o žádný politický proces nejedná. Šlo o zcela běžný kriminální delikt," uvedl v lednu 2012 při vyhlášení verdiktu předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha.

Nechtěl za mříže

Petr Wolf po vynesení odsuzujícího rozsudku dělal vše pro to, aby nemusel za mříže. Přestal přebírat soudní obsílky, žádal také o odklad nástupu do vězení.

Počátkem ledna 2013 požádal soud o čtyřtýdenní lhůtu na vyřízení osobních, pracovních a rodinných záležitostí. Krajský soud to ale odmítl a koncem ledna 2013 vydal příkaz k dodání do výkonu trestu.

Po Petru Wolfovi začala pátrat policie. Hledala na několika místech, mimo jiné se zaměřila na vilu v Ostravě-Petřkovicích, která patří Wolfovým.

Svou pozornost upřela také na obecní byt v Ostravě-Mariánských Horách. V něm byl tehdy Petr Wolf hlášen k trvalému pobytu, navíc zde měla sídlo jeho firma, na kterou získal dotace z ministerstva životního prostředí.

Vila, která patří manželům Wolfovým.

V hledáčku policie se ocitla také luxusní chata Wolfových v Beskydech (na snímku).

V únoru následoval evropský a o dva měsíce později mezinárodní zatykač. To by nahrávalo teorii, že se ukrývá mimo území Evropské unie.

Na dosah?

V průběhu uplynulých let se objevilo hned několik spekulací a údajných stop, politik ale nadále zůstává na svobodě. Nejblíže k dopadení Petra Wolfa byli policisté zřejmě v polovině února 2013.

Policie tehdy uvedla, že má indicie o tom, kde by se mohl nacházet. Zadržet se jej ale nepodařilo. Zda exposlanec stačil změnit úkryt, nebo informace nebyly přesné, není jasné. Již dříve se spekulovalo o tom, že by Petr Wolf mohl pobývat například v Jihoafrické republice nebo Dominikánské republice, vyloučena však není ani varianta, že zůstal v České republice, případně je v některém z okolních států.

Do pátrání se kromě kriminalistů z Moravskoslezského kraje zapojili i detektivové z pověstného týmu Lovců lebek. Jeho příslušníkům se již podařilo najít a do České republiky dopravit řadu zločinců ukrývajících se na různých místech světa. Petr Wolf ale stále uniká.

Podivná hra

Petr Wolf dal o sobě znovu vědět vloni v červnu, kdy vystoupil v televizi. Ta s ním udělala rozhovor prostřednictvím tabletu.

Exposlanec měl velké sluneční brýle a plnovous, vypadal také pohublejší. Znovu odmítl vinu a mimo jiné prohlásil, že se viděl s ostravským soudcem Miroslavem Muchou. Ten předsedal trestnímu senátu, jenž Petra Wolfa uznal vinným z dotačního podvodu.

„Samozřejmě nemohu vyloučit, že jsme se někde potkali. Co ale mohu zcela vyloučit, je to, že bych pana Wolfa poznal. To bych samozřejmě volal policii. Když se na vás někdo na ulici usměje, pokyne hlavou nebo pozdraví, ze slušnosti odpovíte, i když si zrovna nedokážete vybavit, o koho jde. Když jsem viděl aktuální vizáž pana Wolfa v televizi, tak mohu říct, že kdybych ho míjel na ulici, nepoznal bych ho," reagoval tehdy na Wolfova slova Miroslav Mucha.

Petr Wolf již prostřednictvím svého advokáta využil všechny možnosti, jak pro něj nepříznivý soudní verdikt zvrátit. Neuspěl s odvoláním, dovoláním k Nejvyššímu soudu, stížností u Ústavního soudu ani se žádostí o milost.

Jak šel čas

LEDEN 2012 Krajský soud v Ostravě uznal Petra Wolfa vinným z trestného činu dotačního podvodu. Poslal jej na pět let za mříže a uložil mu milionovou pokutu. Jeho manželce vyměřil dvouletý podmíněný trest a pokutu dvě stě tisíc korun.

ŘÍJEN 2012 Vrchní soud v Olomouci Petru Wolfovi v rámci odvolacího řízení trest zpřísnil na šest let vězení, zvýšil také pokutu, a to na pět milionů korun. Přísnější verdikt si vyslechla i jeho manželka. Dostala tříletý podmíněný trest a milionovou pokutu.

LEDEN 2013 manželé Wolfovi začali splácet peněžité tresty. Soud vyhověl jejich žádosti, aby tak mohli učinit formou deseti splátek. Wolf uhradil půl milionu korun, jeho manželka 100 tisíc korun. Obě částky šly z jednoho bankovního konta.

LEDEN 2013 Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa příkaz k dodání do výkonu trestu.

ÚNOR 2013 Krajský soud v Ostravě vydal na Wolfa evropský zatykač.

DUBEN 2013 Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa mezinárodní zatykač.

ZÁŘÍ 2013 Nejvyšší soud odmítl Wolfovo dovolání.

ŘÍJEN 2013 Petr a Hana Wolfovi uhradili poslední, desátou splátku peněžitého trestu.

SRPEN 2014 Ústavní soud odmítl Wolfovu stížnost.

LEDEN 2015 Petr Wolf žádá o milost, která byla o několik týdnů později zamítnuta.