Převážně se zaměřovali na ženy středního a staršího věku, kterým v nestřeženém okamžiku strhli z krku řetízky," uvedla mluvčí krajské policie Daniela Vlčková. Kromě řetízku se zajímali také o kabelky, které měly ženy u sebe. Lupiči terorizovali i své vrstevníky.

Oběti oslovovali s různými dotazy. Například se jich ptali, kolik je hodin. Jindy jim řetízky strhli, když kolem nich probíhali.

Patnáct případů je kvalifikováno jako krádež, pět zbylých, při kterých své oběti napadli a povalili na zem, spadá do kategorie loupeží. Například osmaosmdesátiletou ženu při strhávání kabelky z ramene srazili k zemi. Vše se naštěstí obešlo bez zranění, stejně jako další zločiny. Psychické následky si však přepadení mohou nést do konce života.

Policisté se na stopu gangu dostali při vyšetřování jedné z loupeží.

„Z ní byli podezřelí čtyři nezletilí. Prověřování vedlo kriminalisty k propojení celé série, odhalení pátého pachatele a objasnění dalších činů, kterých se dopustili. Na případu kriminalisté neustále pracují, vyhodnocují velké množství dokumentace, vyslýchají poškozené i svědky," řekla Vlčková.

Vzhledem ke svému věku lupiči trestu uniknou. „Policisté ovšem na místně příslušná okresní státní zastupitelství zašlou návrhy na přijetí opatření. Soudy pro mládež, kterým budou tyto návrhy postoupeny, pak rozhodnou, jaké zákonné opatření jednotlivým nezletilým pachatelům uloží," uzavřela Vlčková. Může jít o dohled probačního úředníka, zařazení do výchovných programů, v úvahu přicházejí i další varianty.