Zajistil mu ho Krajský soud v Ostravě, který mu v těchto dnech v rámci odvolacího řízení o jeden rok zpřísnil trest za loupežné přepadení pošty. Ke zločinu došlo vloni v květnu v Ostravě-Porubě.

Násilník, jenž po dopadení uvedl, že loupil z hladu, dostal původně u okresního soudu čtyři roky vězení. Státní zástupce však požadoval přísnější verdikt s tím, že jde o recidivistu. Odvolací senát mu dal za pravdu a rozsudek navýšil o jeden rok na pět let. 

Střelnice Corrado v Ostravě.
Jak se bránit střelám? Zájem o neprůstřelné vesty na Ostravsku vzrostl

Dvaačtyřicetiletý Marek H. poštovní úřednici za přepážkou předal lístek, na němž bylo napsáno: PŘEPADENÍ, DEJTE MI VŠECHNY PENÍZE! Pokladní mu však odmítla hotovost vydat a poslala ho pryč. V první chvíli se dokonce domnívala, že jde o žert. "Myslela jsem, že si ze mě dělá srandu, že jde o špatný vtip. Až pak mi došlo, že to byl pokus o přepadení," řekla žena. Lupič si nakonec lístek vzal zpátky a s nepořízenou odešel.

Odvolací soud zpřísnil lupič trest o jeden rok.Zdroj: Deník / Jaroslav Perdoch

Z VĚZENÍ DO VĚZENÍ

K činu došlo nedlouho poté, co Marek H. opustil vězení, kde si odpykal poslední trest. Za sebou má osm odsouzení. Mimo jiné za velmi podobnou loupež, která se stala v Praze. I tehdy předložil pokladní lístek s požadavkem na vydání peněz. Marek H. po zatčení uvedl, že několik dnů nejedl. "Měl jsem hrozný hlad. Nevěděl jsem, co mám dělat. Přemýšlel jsem, že v Porubě přepadnu poštu nebo spořitelnu," vypověděl. 

Snímek z natáčení třetího dílu seriálu Místo zločinu Ostrava.
Místo zločinu Ostrava: Další díl přinese 2 případy. Přinášíme snímky z natáčení

U hlavního líčení ale vyrukoval s těžko uvěřitelnou historkou o výživném a ztrátě hlasu. Podle nové verze chtěl na poště zaplatit výživné na dítě. "Měl jsem angínu a špatně se mi mluvilo. Tak jsem na papír napsal, že mám angínu, a kolik že stojí složenka, aby mi vyšly peníze. Ten lístek jsem ale paní nestačil ani předat. Ona mě sprostě vyhodila," tvrdil u soudu. 

Na dotaz předsedy senátu, proč se tedy policistům přiznal, odpověděl: „Vypovídal jsem pod nátlakem.“ Okresní ani krajský soud jeho historce neuvěřily: "Vaše obhajoba je tak absurdní a hloupá, že se jí uvěřit nedá," řekl soudce.

Pětiletý verdikt je pravomocný a není proti němu odvolání.

Dovolená. Ilustrační foto.
Mladá referentka CK z Ostravy si měla užívat ze záloh klientů na dovolené
Modré světlo, které mobily či tablety vyzařují, má pro mozek varující účinek a potlačuje produkci hormonu melatoninu.
Existuje dvanáct zabijáků spánku. Patří mezi ně i horká koupel