Některé zachránila až zásahová jednotka. Za vším údajně stojí gang obchodující s lidskými orgány. Kriminalisté podle pisatele evidují několik takových případů. Zločiny ale tají a snaží se proniknout do mafiánských struktur, což se jim zatím nedaří.

Policistům, na které se v posledních dnech obrátilo hned několik vyděšených občanů s dotazem, zda je to pravda, došla trpělivost.

Co je hoax?Jako hoax jsou označovány poplašné, podvodné či rádoby žertovné zprávy šířící se masově e-mailem nebo sociálními sítěmi.

„V současnosti zjišťujeme informace vedoucí k identifikaci autora či autorů e-- mailu," řekla včera Deníku mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že žádné zmíněné případy policisté v Ostravě nezaznamenali. Zda autorovi hrozí obvinění z nějakého trestného činu, Holčáková neuvedla. „Pouštěli bychom se do spekulací. Jsme na začátku," řekla mluvčí. V úvahu teoreticky přichází trestný čin šíření poplašné zprávy. Otázkou ale zůstává, zda se dotyčného podaří vypátrat.

Šíří se dále

První zprávy o „krvelačných" Vietnamcích se objevily před několika týdny. Deník tehdy informoval, že jde o výmysl klasický hoax. Takto jsou označovány poplašné, podvodné či rádoby žertovné zprávy šířící se e-mailem nebo sociálními sítěmi.

Deník přinesl i vyjádření policie, která veřejnost ubezpečila, že se v Ostravě nic takového nestalo.

Fáma se přesto šíří dál. Ke zprávě jsou navíc přidávány „nové a zaručené" informace.

Příjemci e-mailu sice tuší, o co jde, vzhledem k závažnosti obsahu jej ale přeposílají dále. „Byl jsem si téměř jistý, že je to hloupost, ale trochu mě to vyděsilo. Proto jsem to poslal známým," řekl Deníku Pavel Zouhar.

Detaily a emoce

Zpráva vypadá na první pohled věrohodně. Nechybějí údaje o konkrétním místě, detailní popis události i následného zákroku policie. Pisatel také sází na emoce.

„Když nám to bratranec vyprávěl, třepal se mu hlas, je to příběh manželky jeho blízkého kolegy kamaráda. Prosím, dávejte na sebe pozor, ujišťujte se, jestli je v obchodu s vámi více lidí. Nechci vás tímto mailem děsit, jen cítím potřebu takové věci sdílet, protože tohle je skutečný příběh," stojí v jedné z posledních verzí hoaxu.

Tématu jsme se věnovali již před několika dny také zde: Policie vyvrátila fámy o krvežíznivých cizincích, kteří v Ostravě unášejí ženy