Propuštěn byl tento týden. Na dotaz Deníku to včera uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) jej navíc obvinila ze dvou trestných činů.

HROZÍ MU VĚZENÍ

Jak již Deník informoval, jde o zneužití pravomoci úřední osoby a podvod ve stadiu pokusu.

Zdroj: Youtube

V případě uznání viny mu hrozí až pět let vězení.

„Policista dálničního oddělení Ostrava byl po součinnosti s Generální inspekcí bezpečnostních sborů propuštěn ze služebního poměru,“ sdělila Pokorná.

Na podezřelé chování ostravského policisty upozornil polský řidič po konzultaci s právníkem. V rukou měl navíc důležitý důkaz nahrávku z palubní kamery.

Okresní soud v Ostravě.
Už to nikdy neudělám, sliboval plačící gambler, který v Ostravě oloupil školáka

Na ní je zachyceno policejní vozidlo v civilním provedení, které zastavuje polskou osádku.

HLAS

Samotný ochránce zákona sice na záběrech není, jeho hlas je ale zřetelný. Plynulou polštinou motoristovi oznamuje, že mu za údajně vysoké překročení rychlosti hrozí roční zákaz řízení a pětadvacet tisíc korun pokuty. Po krátkém rozhovoru naznačuje, že se dá vše řešit i jinak. Poláci se snaží vyváznout pouze s domluvou, neuspějí však.

Geoložka z muzea Eva Mertová s jedinou dochovanou fotkou památníčku, vedle ní snímek exkurze v lomu na Jaklovci z roku 1927.
Pátrání: kde je vzpomínka na těžbu čediče na Slezské?

„Nevím, jak to chcete vyřešit. Nejméně je to pět tisíc korun,“ je slyšet policistu, který vzápětí žádá ekvivalent v eurech. Pak se spokojí i s polskými zlotými, nakonec mu stačí 400 zlotých. Polák mu bankovky odevzdává a bez jakéhokoliv potvrzení odjíždí. Z následného rozhovoru osádky je zřejmé, že Poláci jsou z celé události v šoku a na adresu policisty použili několik nepublikovatelných výrazů. Polský řidič se nakonec rozhodl, že bude celou situaci řešit. Kontaktoval svého právníka a také média. Nahrávka se šířila i přes sociální sítě a měla desítky tisíc zhlédnutí.

Případ se nejprve dostal k moravskoslezské policii, která jej předala GIBS. Ta zahájila šetření a policistu obvinila. „Podnět k prověření předmětného jednání učinila moravskoslezská policie,“ potvrdila Pokorná.

Majitel Baníku Ostrava Václav Brabec (vpravo) na snímku s Markem Jankulovskim.
Majitel Baníku: Chci vyhrávat, jsem takový. Baník byl, je a bude
Bijec Karlos Vémola pobláznil Ostravu.
Bijec Karlos Vémola pobláznil Ostravu