Ochránci zákona s egyptskými kolegy hovořili mimo jiné o kauze Petra Kramného (35 let) obviněného z vraždy manželky a dcery. Obě zemřely vloni v červenci během rodinné dovolené v Egyptě.

Zda moravskoslezští kriminalisté získají další důkazy, není zatím jasné. Podle státního zástupce Víta Legerského je to ale málo pravděpodobné.

Osobní kontakt

„Od této cesty si spíše slibujeme navázání kontaktů a důvěry. Neočekáváme, že by hned první cesta mohla přinést hmatatelné výsledky. Nepředpokládám, že se nám objeví nějaké extra důkazy," řekl Legerský s tím, že jednání by měla spíše napovědět, zda egyptská strana poskytne české policii vyšetřovací spis.

„Nemyslím, si ale, že by důkaz přivezli samotní policisté. Pokud ho dostaneme, tak by šel zřejmě později oficiální diplomatickou cestou přes velvyslanectví," dodal Legerský, podle kterého je velmi důležitý osobní kontakt mezi zástupci policií obou zemí.

„Egypťané dávají přednost osobnímu kontaktu a jednání. Pak je větší šance na kladné vyřízení oficiálních žádostí," doplnil Legerský. Česká republika v této chvíli nemá s Egyptem uzavřenou smlouvu o policejní spolupráci. Tu by měl navázat vyslaný šestičlenný tým Policie ČR.

Stížnost

Zásadní posun v kauze Petra Kramného se v současné době neočekává.

Kramný nyní čeká v ostravské vazební věznici na rozhodnutí o jeho stížnosti na vazbu. Tu na něj v druhé polovině února uvalila soudkyně Okresního soudu v Karviné. O stížnosti bude rozhodovat Krajský soud v Ostravě. Podle posledních informací by se tak mohlo stát příští týden.

„Žádná lhůta není dána. Ve vazebních záležitostech rozhodujeme s co největším urychlením," uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Kramný byl z vraždy dcery a manželky obviněn 18. února. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Podle egyptské policie, která již případ odložila, byly jeho dcera i manželka otráveny.

Výjimečný trest

Kramný jakoukoliv vinu odmítá. Pokud by se kauza dostala až před soud, hrozil by mu výjimečný trest. Případné hlavní líčení by se konalo v České republice, patrně u Krajského soudu v Ostravě.

O důkazech proti Kramnému policisté ani státní zástupce nechtějí hovořit.

„Nechci vůbec spekulovat, zda toho máme hodně nebo málo a zda je to dostatečné pro nějaké odsouzení. Můžu jen říct, že důkazy byly dostatečné pro sdělení obvinění a vzetí do vazby. Cokoliv dalšího jsou už spekulace," řekl Legerský.