V procesu měly vypovídat i dvě ženy z Hondurasu. Ty se podle obžaloby staly oběťmi kuplířů. Do České republiky odletěly původně pracovat jako servírky, nakonec ale údajně skončily jako prostitutky v Čechách a na Ostravsku. K soudu dorazila pouze jedna z nich ¬ – v současné době pobývá na Ostravsku.

Trestnímu senátu popsala, za jakých okolností potkala jednotlivé obžalované, co měla původně v České republice dělat a jak vše dopadlo. Druhá z žen je v současné době v rodném Hondurasu, kam putovala i soudní obsílka týkající se předvolání k hlavnímu líčení. Zda dorazila k adresátce, není jasné. Soudu se zatím nevrátila potvrzenka o doručení.

Obhájci již při zahájení procesu naznačili, že budou trvat na její osobní účasti. Jaký bude další postup soudu, lze jen obtížně odhadnout. Očekává se další odročení procesu.

Před soudem stanuli tři muži a dvě ženy z Moravskoslezského kraje, kteří podle státní zástupkyně fungovali jako organizovaná skupina.

Vše údajně řídil čtyřicetiletý Tomáš Janošec z Ostravy, který jako jediný z pětice skončil ve vazbě. Před časem pobýval v Hondurasu. Žalobkyně tvrdí, že v Hondurasu kontaktoval dvě místní ženy (32, 36 let), kterým slíbil zaměstnání v Evropě. Pracovat měly jako servírky.

„Ženám z Latinské Ameriky sliboval práci v restauračních zařízeních v Česku a Německu. Zajistil jim cestovní doklady, poskytl finanční prostředky a zaplatil letenky," uvedla státní zástupkyně s tím, že cizinky z letiště putovaly přímo do nevěstinců.

„Ženy byly postaveny před skutečnost, že musí provozovat prostituci, aby zaplatily náklady na cestu do České republiky a získaly finanční prostředky ke své obživě, případně k cestě zpět do vlasti," dodala státní zástupkyně.

Cizinky vystřídaly několik nevěstinců, působily zejména na Ostravsku.

Obžalovaným hrozí až dvanáct let vězení. Všichni jakoukoli vinu popřeli.