Do problémů se dostávají i uživatelé elektronických cigaret, pro něž nařízení také platí. Mnozí netuší, že mohou ve správním řízení zaplatit až pětitisícovou pokutu.

DRSŇÁCI S CIGARETOU

Část přistižených hříšníků se vymlouvá na neznalost, další si hrají na drsňáky. Jako neplnoletý mladík z Ostravy, který si elektronickou cigaretu vychutnával přímo na zastávce městské hromadné dopravy v Ostravě. Svým arogantně-frajerským chováním upoutal pozornost hlídky městské policie.

Chlapec se strážníkům přiznal, že o zákazu kouření v prostoru zastávky dobře věděl. „Vím, že se zde nesmí kouřit, chtěl jsem zafrajeřit před kámoši," prohlásil.

Ilustrační foto.
Otřesný případ. Dívka jedla jen okurky a cukr. Matka hrála na počítači

Strážníci mu elektronickou cigaretu zabavili. „Jelikož použil elektronickou cigaretu ke spáchání přestupku a bylo zde důvodné podezření, že by v počínání pokračoval, cigaretu mu hlídka odňala. Chlapci pak vydala potvrzení o vydání věci,“ popsala situaci Michaela Michnová z ostravské městské policie.

Oznámení o přestupku strážníci postoupili příslušnému úřadu a také odboru péče o dítě. Jelikož jde o mladistvého, mohl by dostat pokutu až dva a půl tisíce korun.

To ale nebylo vše. Mladík bez velkého přemlouvání řekl, kde elektronickou cigaretu koupil. Na velké problémy se tak musí připravit i prodejce. Hrozí mu uložení nemalé finanční sankce.

Přepadení pobočky České pošty na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě, 23. května 2019.
Hladový lupič za přepadení pošty v Porubě dostal pořádný roční „nášup“

Vloni ostravští strážníci řešili 2574 kuřáckých přestupků. Jedná se zejména o kouření na zastávkách. Většinu případů vyřešili uložením pokuty na místě v řádech stokorun.

KRÁLOVNA

Někteří z přistižených však svou chybu odmítají uznat. Ke slovu poté přichází přestupkové řízení, kde lze uložit až pětitisícovou pokutu.

Strážníci se často setkávají i s arogantním chováním kuřáků. „Královnou“ loňského roku se stala žena, která kouřila na zastávce v Moravské Ostravě, což obtěžovalo další cestující. Ti se proto obrátili na opodál stojící asistenty prevence kriminality. Ti ženu upozornili na porušování zákona.

Ilustrační foto.
Žena v Ostravě odstraňovala z auta námrazu, zloděj skočil za volant a odjel

„Budu si dělat, co budu chtít!“ odpověděla jim. Na místo byla vyslána hlídka městské policie. Kuřačku přistihla ještě s cigaretou v ruce. „Žena odmítla situaci jakkoliv řešit, řekla pouze, že ji nezajímá, co může a nemůže dělat,“ uvedl mluvčí ostravské městské policie Michael Beneš.