U Okresního soudu v Ostravě nyní čelí žalobě za křivé obvinění policisty. Ten ho údajně v únoru 2014 při výslechu ohledně smrti manželky a dcery zbil.

Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která však nic takového nezjistila. Kramný byl následně stíhán za křivé obvinění.

ZMĚNA

Do soudní síně Kramného doprovodilo pět ozbrojených příslušníků vězeňské služby v kuklách. Kramný měl svůj typický úsměv, nezměnil ani účes. K jedné podstatné změně však na jeho zevnějšku došlo. Poté, co se osmadvacetiletý verdikt za dvojnásobnou vraždu stal počátkem června pravomocný, musel civilní oblečení vyměnit za vězeňský mundůr.

NEVINEN

Kramný žalobu za křivé obvinění odmítl. „Necítím se být vinen. Já jsem nikoho křivě neobvinil," prohlásil Kramný, podle kterého stížnost na chování policisty bez jeho vědomí podal tehdejší právník. „Nedal jsem žádný pokyn k podání podnětu. On porušil povinnost mlčenlivosti. Já jsem ho mlčenlivosti nezprostil," řekl Kramný, který vzápětí využil svého práva a odmítl dále vypovídat.

Podle stížnosti policista uhodil Kramného do hlavy. Následoval pád ze židle. Když se Kramný postavil, kriminalista mu údajně hlavou dvakrát udeřil o zeď.

Když se o průběh výslechu začala zajímat GIBS, Kramný v rámci podání vysvětlení zopakoval informace ze stížnosti. Po svém obvinění již ale odmítl vypovídat a pouze řekl, že advokátovi nedal pokyn k sepsání stížnosti.

POLICISTA

Před soudem v úterý vypovídal kriminalista, který v únoru 2014 Kramného vyslýchal.

Že by Kramný nějakou stížnost mohl podat, jej údajně nepřekvapilo. „V naší práce je to docela běžná záležitost. Je to taková první obrana obviněných," řekl kriminalista, který za svou kariéru čelil přibližně patnácti stížnostem.

„Tady to ale narostlo do takových rozměrů, že to zásadně zasáhlo do mého života," uvedl policista. Během své výpovědi se okrajově zmínil také o samotném vyšetřování smrti manželky a dcery Kramného, které zemřely v červenci 2013 během rodinné dovolené v Egyptě. Podle verdiktu soudu je Kramný zabil elektrickým proudem.

Policista uvedl, že jen několik dnů po egyptské tragédii vznikla u moravskoslezské policie vyšetřovací skupina.

BĚŽNÝ PŘÍPAD

„Na případu jsme začali pracovat asi týden po té události. Vyvstaly tam určité pochybnosti. Zpočátku na případu pracovalo hodně kolegů. Ta skupina byla velká. Postupně se zmenšila," řekl policista. Celý případ nebyl podle něj nijak výjimečný. „Jednalo se o zcela běžnou kauzu, jen byla výjimečně medializovaná," uzavřel kriminalista.

Hlavní líčení bylo odročeno na říjen.