Jde o jediný závažný lupičský případ z roku 2012, který moravskoslezští kriminalisté dosud neobjasnili. V této souvislosti se znovu obracejí na veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po pachatelích.

Ke zločinu došlo v neděli 23. prosince po 20. hodině.

Dva lupiči vylezli na střechu petřvaldského Penny Marketu a po laně se spustili dolů. S pistolemi v rukou vrhli do kanceláře vedoucí. Odnesli si půl milionů korun. Zda měli předem informace o výši tržby, nebo jen předpokládali, že po posledním předvánočním víkendu bude v obchodě větší množství peněz, není jasné.

Policisté během vyšetřování získali řadu nových informací, k dopadení lupičů to ale zatím nestačilo.

Viděli jste někoho?

„Kriminalisté zjistili, že pachatelé přijeli vozidlem, které zaparkovali na málo frekventované místní komunikaci v zalesněné části za marketem, u vodní nádrže. K objektu pak došli podél plotu pěšky. Není proto vyloučeno, že ve vozidle byla další osoba, která na ně čekala. Uvítáme jakékoliv informace o osobách v blízkosti či přímo u Penny Marketu situovaného v ulici Závodní v Petřvaldu. Občané si mohli všimnout i automobilu zaparkovaného v zalesněné části za marketem. Informace lze volat na telefonní číslo 974 721 453 nebo na bezplatnou linku 158," uvedla mluvčí krajské policie Soňa Štětínská, která zdůraznila, že všechny zbývající vážné případy z roku 2012 se již podařilo objasnit.

Policisté nebezpečné lupiče buď zatkli, nebo zjistili, že šlo o vymyšlená přepadení mající například zakrýt zpronevěru.

Násilníci

V rukou policie skončili lupiči, kteří koncem ledna v Ostravě-Mariánských Horách vtrhli do zlatnictví, které se nacházelo na jednom z nejrušnějších míst. Maskovaní útočníci s pistolí v ruce donutili obsluhu k vydání šperků za téměř milion korun. Po činu nasedli do vozidla, ve kterém na ně čekali komplicové a odjeli. Zadržet se je podařilo v listopadu ve spolupráci se středočeskou policií.

Další drama se odehrálo 8. března v Ostravě-Zábřehu. Lupič s atrapou pekelného stroje, vyrobeného mimo jiné ze dvou kilogramů mouky, drátků a svítilny, vešel do banky a pod hrozbou odpálení výbušniny si vynutil vydání 580 tisíc korun. Zadržen byl po několika dnech. Důležitou roli sehráli lidé, kteří reagovali na výzvy ve sdělovacích prostředcích.

Loupilo se také v Hlučíně, kde v červenci dva muži přepadli pobočku prodejny Billa. Schovali se v obchodě a po zavírací době vtrhli do kanceláře, kde prodavačky počítaly tržbu. Peníze naskládali do batohu, utéct ale nestačili. Na místě je zadrželi strážníci. Lupiči již byli odsouzeni k šesti a půl a sedmi rokům vězení.

Fingované zločiny

U dalších dvou případů se ukázalo, že šlo o fingované loupeže. V dubnu bylo hlášeno přepadení pošty v malé obci na Opavsku. Neznámý pachatel měl donutit ženu k vydání několika set tisíc korun. Kriminalisté ale zjistili, že k žádné loupeži nedošlo. Pracovnice pošty byla obviněna ze zpronevěry. Pozornosti policistů neunikli ani tři její komplicové, kteří se na fingovaném loupežném přepadení podíleli.

Místem další vymyšlené loupeže byla koncem srpna firma v Kopřivnici na Novojičínsku. Neznámý pachatel údajně přepadl muže podnikajícího v oblasti nákupu a prodeje investičních kovů. Prý si odnesl cennosti za 1,6 milionu korun. Později ale vyšlo najevo, že si „oběť" všechno vymyslela.